Na hlavný obsah

Európska únia prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku

Zamerané sú na luxusný tovar, postihnú aj ďalších oligarchov.

Európska únia prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku
Ľudia v Rusku vyberajú peniaze z bankomatu. Foto: SITA/AP

Zástupcovia krajín Európskej únie v pondelok (14. 3.) schválili štvrtý balík sankcií proti Rusku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred necelými tromi týždňami. ČTK to potvrdil diplomatický zdroj.

Európsky blok nanovo zakáže vývoz luxusného tovaru či komponentov pre energetiku, rovnako ako dovoz ruskej ocele. Na sankčný zoznam pribudne desiatka oligarchov vrátane majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

Podľa francúzskeho predsedníctva EÚ sa štáty zhodli aj na tom, že by Svetová obchodná organizácia mala odobrať Rusku status najvyšších výhod, čo by otvorilo cestu k uvaleniu ciel na ruský tovar.

EÚ sa od začiatku invázie snaží bezprecedentnými sankciami zamerať na oslabenie príjmov ruského režimu a ochromenie kľúčových hospodárskych sektorov.

Európske firmy, z ktorých viaceré sa už z Ruska stiahli, budú mať zakázané všetky investície do ropného priemyslu či energetiky. Zákaz sa bude týkať aj dodávok technológií či komponentov alebo spolupráce na prieskumoch ťažby.

Zákaz vývozu luxusného tovaru je zase podľa diplomatov zameraný na ruskú smotánku, ktorej časť je napojená na režim prezidenta Vladimira Putina. Bude sa vzťahovať okrem iného aj na automobily v hodnote vyššej ako 50 000 eur, čo sa dotkne napríklad značiek Audi, BMW, Mercedes, Ferrari a Porsche.

Sankcie musia členské štáty formálne schváliť písomnou cestou, do platnosti by mali vstúpiť v utorok (15. 3.) ráno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet