Na hlavný obsah

Európska únia začne skúmať integračné žiadosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

Eurokomisii môže trvať aj niekoľko rokov, kým zaujme stanovisko.

Európska únia začne skúmať integračné žiadosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska
Ilustračné foto - vlajočka Európskej únie na stole. Foto: RTVS

Členské krajiny Európske únie (EÚ) sa v pondelok (7. 3.), zatiaľ na úrovni veľvyslancov, dohodli, že začnú zdĺhavý proces skúmania ponúk na členstvo, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu predložili Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko. Informuje bruselský spravodajca TASR s odkazom na nemenované diplomatické zdroje EÚ.

Informáciu potvrdilo aj francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. O tejto žiadosti sa začalo diskutovať na úrovni veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER). Zasadnutia diplomatov sú predprípravou pre neskoršie rokovania na úrovni ministrov alebo šéfov vlád a štátov EÚ.

Veľvyslanci po pondelkovom hlasovaní vyzvali Európsku komisiu, aby pred prípadným oficiálnym udelením štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine, Gruzínsku a Moldavsku predložila stanovisko ku každej z týchto troch krajín.

Ide o prvý krok v procese

Ide o prvý krok v procese rozhodovania, či povoliť novým uchádzačom perspektívu členstva. Eurokomisii však môže trvať aj niekoľko rokov, kým zaujme súhlasné stanovisko.

Potom sú na rade členské štáty, ktoré musia jednomyseľne odobriť štatút kandidátskej krajiny. V prípade súhlasu všetkých 27 členských štátov musia kandidáti odštartovať proces hĺbkových reforiem a medzivládnych konferencií o otváraní a zatváraní prístupových kapitol, čo zvyčajne trvá najmenej desať rokov.

Ukrajina požiadala euroblok o takzvané urýchlené členstvo, keďže čelí náporu ruských síl usilujúcich o rozbitie jej štátnosti.

Podľa viacerých nemenovaných diplomatických zdrojov má kandidatúra Ukrajiny podporu mnohých krajín EÚ, avšak niektoré členské štáty sú opatrné a zdráhajú sa dať zelenú eurointegračným ambíciám vojnou zničenej krajiny.

Lídri EÚ budú o žiadostiach Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska diskutovať tento týždeň na neformálnom samite v Paríži, ktorý zvolalo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet