Na hlavný obsah

Firmy z rizikových krajín dostanú stop vo verejných zákazkách

Ide o reakciu na vojenský útok Ruska proti Ukrajine.

Firmy z rizikových krajín dostanú stop vo verejných zákazkách.
Novinky v zákone schválila vláda. Podľa ministerky investícií Veroniky Remišovej ide o reakciu na vojenský útok Ruska proti Ukrajine.

Ak sa do tendra na Slovensku prihlási napríklad ruská energetická firma štát ju momentálne nemôže vyradiť z obstarávania. Onedlho by však vláda mohla mať túto páku v rukách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď štát povie, že na zozname budú firmy, oblasti alebo krajiny, ktoré predstavujú napríklad bezpečnostné riziko alebo sa správajú k Slovensku nepriateľsky, tak verejný obstarávateľ ich môže vylúčiť,“ vysvetlila Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ), ministerka investícií a regionálneho rozvoja.

„Chcete zlikvidovať niektoré slovenské firmy úplne? Viete si predstaviť koľko slovenských firiem je naviazaných na dovoz surovín napríklad z Ruskej federácie? Tak to poďme celé zničiť. Ja odmietam kolektívnu vinu,“ vyhlásil Robert Fico poslanec NR SR a predseda strany SMER-SD.

„Je to pravidlo, ktoré nám umožňuje v rámci Európskeho priestoru takýmto spôsobom postupovať,“ vysvetlil Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie.

Odkryť vlastnícke pozadie firiem je neraz komplikované, aj preto, že v takzvanom registri konečných užívateľov výhod nie sú vlastníci s nižším podielom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko