Na hlavný obsah

Generácia povojnového baby boomu je najväčším znečisťovateľom planéty, ukazuje štúdia

Prekonávajú obe mladšie generácie.

Generácia povojnového baby boomu je najväčším znečisťovateľom planéty, ukazuje štúdia
Na snímke seniorka na nákupoch. Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO/Michael Gstettenbauer

Príslušníci veľmi početnej generácie povojnového baby boomu, ktorí sa narodili v rokoch 1946 až 1964, sú najväčšími znečisťovateľmi životného prostredia na svete. Takzvané baby boomers majú tiež najväčšiu uhlíkovú stopu zo všetkých generácií. Tvrdí to štúdia, o ktorej informoval The Times.

Z výskumu vyplýva, že na ľudí starších ako 60 rokov v roku 2005 pripadalo päť percent emisií skleníkových plynov. Do roku 2015 tento podiel vzrástol na 33 percent.

Veľké domy aj zahraničné dovolenky

Podľa autorov štúdie je v generácii baby boomers najviac ľudí, ktorí bývajú vo veľkých domoch a jazdia na zahraničné dovolenky. Majú tiež k dispozícii viac peňazí ako mladšie vekové skupiny. Preto tiež častejšie míňajú na technológie a autá s veľkou spotrebou, tvrdí štúdia.

„Starší ľudia bývali sporiví. Generácia, ktorá zažila druhú svetovú vojnu, si dávala pozor na to, ako využíva zdroje,“ uviedol hlavný autor štúdie Edgar Hertwich z Nórskej univerzity vied a technológií (NTNU) v Trondheime. Podľa vedca sa od nich nová generácia starších ľudí líši.

Štúdia, ktorú publikoval odborný časopis Nature Climate Change, využila dáta o skleníkových emisiách rôznych vekových skupín zhromaždené v rokoch 2005, 2010 a 2015. Výskumu sa zúčastnili ľudia, ktorí žili v Británii, Spojených štátoch, v Austrálii, Nórsku, Japonsku a v Európskej únii.

V Európe najviac emisií pripadlo na Luxembursko

Starší Austrálčania a Američania v roku 2015 vyprodukovali v priemere 21 ton emisií na osobu, čo je skoro dvojnásobok hodnôt, ktoré vedci zaznamenali u obyvateľov EÚ.

V Európe pripadlo najviac emisií na ľudí narodených v rokoch 1946 až 1964, ktorí pochádzali z Luxemburska. Nasledovali ich Briti, Fíni a Islanďania. „(Ľudia z generácie baby boomers) majú iné spotrebné návyky ako takzvaná tichá generácia narodená v rokoch 1928 až 1945. Dnešní seniori míňajú viac peňazí za bývanie, spotrebu energie a potraviny,“ uviedol Hertwich.

Ľudia nad 60 rokov mali v roku 2005 nižšie emisie ako veková skupina 30 až 44 rokov a osoby vo veku 45 až 59 rokov. Teraz prekonávajú obe mladšie generácie.

Spotrebné návyky seniorov sú nemenné

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa celosvetovo zvýši počet ľudí nad 60 rokov z jednej miliardy v roku 2020 na 1,4 miliardy do roku 2030.

Spoluautor štúdie Che-žan Čeng hovorí, že ľudia starší ako 60 rokov majú vo všetkých 32 analyzovaných krajinách čoraz väčší podiel na klimatických emisiách.

„Spotrebné návyky seniorov sú viac nemenné. Bolo by napríklad výhodou, keby sa viac ľudí po odsťahovaní detí presťahovalo do menších domácností,“ vyhlásil vedec. „Dúfajme, že sa podarí vybudovať viac komunít pre seniorov, dopravných systémov a infraštruktúry,“ dodal.

Najmladšia veková skupina, teda ľudia pod 30 rokov, znížila v rokoch 2005 až 2015 svoje emisie v priemere o 3,7 tony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet