Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra sa zapodieva vojnovými zločinmi na Ukrajine

Slovensko sa pridáva k viacerým európskym štátom.

Generálna prokuratúra sa zapodieva vojnovými zločinmi na Ukrajine
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Prokurátorka Generálnej prokuratúry (GP) SR začala v utorok (8. marca) začala trestné stíhanie pre vojnové zločiny, ktoré sa majú diať počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Ide o zločiny „neľudskosti, obzvlášť závažný zločin používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažný zločin vojnového bezprávia,“ informuje hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

„Vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom EUROJUSTU, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine,“ dodala.

Slovensko sa pridalo k Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku, ktoré vojnové trestné činy v súvislosti s dianím na Ukrajine pristúpili už skôr.

„Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a EUROJUSTOM, ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách. Účelom trestného konania je zadokumentovať dôkazy o vojnových zločinoch, a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami,“ uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Niektorí poslanci NR SR už minulý týždeň v utorok generálneho prokurátora vyzvali, aby sa začal zaoberať trestnými činmi, ktoré má robiť ruská armáda pri invázii na Ukrajinu.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko