Na hlavný obsah

Grécko pozastaví pokutovanie seniorov, ktorí sa nezaočkovali

Platiť museli 100 eur mesačne.

Grécko pozastaví pokutovanie seniorov, ktorí sa nezaočkovali
Žena dostáva očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Grécku. Foto: TASR/AP

Grécko prestane od polovice apríla pokutovať ľudí starších ako 60 rokov, ktorí nesplnili povinnosť nechať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v stredu (23. 3.) minister zdravotníctva Thanos Plevris.

Grécke úrady začali rozdávať pokuty od polovice januára, informovala grécka tlač. Od vymáhania povinného očkovania ustupujú aj ďalšie únijné krajiny.

Pokuta pre ľudí starších ako 60 rokov predstavovala 100 eur za mesiac. Minister Plevris uviedol, že daňové úrady však budú naďalej vymáhať pokuty za tri mesiace.

Pravidlá ostávajú pre zdravotníkov

Plevris tiež dodal, že vláda zváži, či opatrenie obnoví v septembri, dovtedy ale bude pozastavené. V Grécku nemá dve dávky očkovania zhruba desať percent ľudí vo veku nad 60 rokov, ukazujú štatistiky Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

Nič sa zatiaľ nezmení pre zdravotníkov a ošetrovateľov, ktorí tiež majú povinnosť nechať sa zaočkovať proti covidu. V prípade, že tak neurobia, im hrozí, že ich zamestnávateľ pošle na neplatenú dovolenku. Pre nich povinnosť platí aj naďalej.

Podobné kroky platia aj v Taliansku

Grécko patrilo do skupiny krajín Európskej únie, ktoré zaviedli povinné očkovanie proti covidu pre celú populáciu či pre jej časť. Rakúsko však začiatkom marca oznámilo, že povinnosť odkladá o aspoň tri mesiace.

V Taliansku potom povinné očkovanie pre ľudí starších ako 50 rokov a väčšinu ďalších skupín vyprší 15. júna. Najmenej do konca roka však bude platiť pre zdravotníkov a ošetrovateľov, ktorým tiež pri nedodržaní tejto požiadavky hrozí neplatená dovolenka.

V Grécku dostalo dve dávky vakcíny zhruba 71 percent ľudí. To je viac ako v okolitých krajinách, ale menej ako v mnohých únijných štátoch. Grécko má podľa agentúry AP siedmu najstaršiu populáciu na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet