Na hlavný obsah

Dve miliardy ľudí žijú v zónach vojenských konfliktov

Povedal to generálny tajomník OSN.

Dve miliardy ľudí žijú v zónach vojenských konfliktov
Muž kráča so psom okolo bytovky zničenej po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou inváznych síl na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Dve miliardy ľudí, čo je štvrtina svetovej populácie, v súčasnosti žijú v konfliktných oblastiach a svet aktuálne čelí najväčšiemu počtu násilných stretov od konca druhej svetovej vojny, vyhlásil generálny tajomník OSN Antonio Guterres.

Vlani muselo 84 miliónov ľudí opustiť svoje domovy pre vojny, násilie a porušovanie ľudských práv, dodal Guterres. O jeho stredajšom (31. 3.) prejave pred Komisiou OSN pre budovanie mieru vo štvrtok (31. 3.) informovala agentúra AP.

Jemen, Sýria, Mjanmarsko, Sudán, Haiti alebo africký Sahel, vymenoval Guterres miesta, kde práve prebiehajú konflikty.

„A teraz vojna na Ukrajine. Katastrofa, ktorá otriasa základmi medzinárodného poriadku, prelieva sa cez hranice a spôsobuje prudký rast cien potravín, pohonných hmôt a hnojív, čo znamená katastrofu pre rozvojové krajiny,“ uviedol šéf OSN.

OSN podľa svojho generálneho tajomníka odhaduje, že tento rok bude humanitárnu pomoc potrebovať minimálne 274 miliónov ľudí, čo je o 17 percent viac ako v roku 2021. Cielená pomoc pre 183 miliónov ľudí vyjde OSN na 41 miliárd dolárov. Budovanie mieru je ale podľa Guterresa výrazne výhodnejšie ako vedenie vojny, a „hlavne zabezpečí aj lepšiu budúcnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet