Na hlavný obsah

Heger: Na Slovensko príde predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová

Rokovať bude o aktuálnej situácii na Ukrajine.

Heger: Na Slovensko príde  predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Na Slovensko príde vo štvrtok (3. 3.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa má stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Rokovať spolu budú o aktuálnej situácii na Ukrajine. Informoval o tom premiér po rokovaní vlády.

„Som v intenzívnom kontakte so zástupcami ukrajinskej vlády, ich odhodlanie je veľmi veľké a sú nám vďační za našu pomoc. Povedali, že vydržia a veria si, že sa im podarí odraziť útoky Ruska, pokiaľ budú mať dostatok munície na ich vlastnú obranu. Ukrajina si bráni vlastné územie a vlastnú slobodu,“ vyhlásil premiér.

Heger zdôraznil, že nie je dôvod na paniku, pretože sme členom NATO a Európskej únie (EÚ). “Sme spoločenstvo mieru. Sme silní, jednotní a súdržní.“

Poprosil ľudí, aby aj naďalej prejavovali solidaritu s ukrajinskými občanmi, ktorí prichádzajú na Slovensko.

Zopakoval, že Slovensko má jasný postoj, a to je mier. Preto podľa neho podporíme akékoľvek sankcie, „aby sme teraz ukázali Vladimirovi Putinovi a v budúcnosti komukoľvek, čo ho čaká, ak urobí niečo podobné,“ vyhlásil premiér.

V týchto hodinách sa podľa neho intenzívne rokuje o sankciách proti Bielorusku. „Myslím si, že budú podobné ako v prípade Ruska,“ uviedol.

Na adresu prípadného členstva Ukrajiny v EÚ povedal, že potrebujeme nájsť nejakú novú procedúru. Dôležité je vyslať politický signál a potom sa budú riešiť technické parametre, uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko