Na hlavný obsah

Heger si dokáže predstaviť, že by sa Slovensko odstrihlo od energií z Ruska

Slovensko prichádza s návrhmi ukrajinskej perspektívy v EÚ.

Heger si dokáže predstaviť, že by sa Slovensko odstrihlo od energií z Ruska
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) si vie predstaviť, že by sa Slovensko odstrihlo od dodávky energií z Ruska. Uviedol to po príchode na neformálne rokovanie lídrov EÚ vo francúzskom Versailles. Odstrihnutie Slovenska od dodávok plynu by podľa premiéra bolo jedným zo scenárov, ako pomôcť Ukrajine.

„Tie scenáre musia smerovať k tomu, aby sme zastavili Vladimira Putina a odstavili ho od moci, ktorou zotročuje aj ruských občanov,“ povedal Heger. „Ceny energií sú už teraz extrémne vysoké a sú vysoké práve pre to, čo robí ruský prezident Vladimir Putin. Preto ho musíme zastaviť, pretože vojna má najvyššiu cenu,“ odpovedal Heger na otázku, či sa neobáva nárastu cien.

Slovenský premiér je za to, aby sa Ukrajina stala kandidátskou krajinou EÚ. „Pre Slovensko je dôležité, aby boli jeho susedia v bezpečí a prosperujúci,“ odôvodnil podporu Ukrajiny Heger. Slovensko prichádza s vlastným návrhom na ukrajinskú európsku perspektívu.

Slovensko chce pomôcť návrhmi

Slovensko navrhuje ukrajinský prístup k Rade EÚ na všetkých úrovniach, ale bez práva hlasovať – na úrovni ministrov, výboru COREPER aj v odborných pracovných skupinách.

Kyjev by mal navyše získať prístup k všetkým európskym agentúram a programom a ukrajinský prezident by mal byť pravidelne pozvaný na stretnutia Európskej rady ako hosť, uvádza sa v pláne slovenskej vlády.

Pozrite si celé stanovisko premiéra:

Ukrajina by podľa návrhu slovenskej vlády mala byť bezodkladne integrovaná do Európskej siete prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E) aj do Európskej siete prevádzkovateľov plynárenských prepravných sietí (ENTSOG).

Bratislava bude zároveň žiadať okamžité zrušenie všetkých obmedzení a kvót na dovoz tovaru a služieb z Ukrajiny vyplývajúcich zo súčasnej implementácie prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu (DCFTA) a ďalších dohôd.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko