Na hlavný obsah

Heger: Zelenskyj vyzdvihol slovenskú pomoc

Slovensko chce Ukrajine pomáhať aj s reformami.

Heger: Zelenskyj vyzdvihol slovenskú pomoc
Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na stretnutie lídrov EÚ. Foto: TASR

„Ukrajinsky prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol Slovenskú republiku medzi krajinami, ktoré pomáhajú Ukrajine, a tým ocenil naše aktivity,“ povedal v piatok (25. 3.) v Bruseli premiér Eduard Heger (OĽANO).

Európska rada je podľa neho naďalej jednotná a jasne odmieta ruskú agresiu na Ukrajine. „Budeme stále postupovať koordinovane a prijímať robustné sankcie na zastavenie tejto agresie,“ priblížil.

Pozrite si celé vyjadrenie premiéra Eduarda Hegera:

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (24. 3.) na samite lídrov EÚ podotkol, že proti Putinovi sa zjednotil celý demokratický svet, s čím ruský líder nepočítal. „Musíme naňho tlačiť tak, aby sme mu podlomili nohy,“ skonštatoval premiér.

Slovenské návrhy mali úspech

Oznámil, že do záverov prvého dňa samitu sa dostali aj slovenské návrhy. Slovensko chce, aby sa Ukrajine po vojne pomohlo nielen materiálne a finančne, ale aj s pripravovanými reformami ukrajinskej vlády.

„Dobre vieme, že reformy sú kľúčové pre to, aby sa Ukrajina mohla stať členskou krajinou EÚ,“ priblížil.

Podobne ako Ukrajine je potrebujú asistenciu pri reformách aj Moldavsko a Gruzínsko, ktoré chcú takisto získať štatút kandidátskej krajiny EÚ, mieni Heger. Slovensko im v tom ochotne pomôže, keďže samo si podobným prešlo v minulosti.

Ďalším návrhom, ktorý uspel, bolo pripojenie Ukrajiny do európskej elektrickej siete. „Je to silný symbol,“ povedal Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko