Na hlavný obsah

Hekeri mali znefunkčniť aj ruské špionážne satelity, Rusi to popreli

Útok však potvrdili.

Hekeri mali znefunkčniť aj ruské špionážne satelity, Rusi to popreli
Hekerský útok - ilustračné foto. Foto: RTVS

Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa viditeľne zapojili rôzne hekerské skupiny. Ťažkostiam v uplynulých dňoch aj v stredu (2. 3.) čelili úrady aj niektoré ruské médiá. Problematický je napríklad prístup na webové stránky agentúr RIA Novosti a Interfax alebo televízie Rossija 24.

Centrum vesmírnej agentúry?

Hekerská skupina NB65 dokonca tvrdí, že zasiahla riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktoré tak údajne stratilo kontrolu nad špionážnymi satelitmi. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin to poprel, avšak útok potvrdil.

„Hekerská skupina NB65, pridružená k Anonymous, uzavrela riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Rusko už nemá kontrolu nad svojimi vlastnými špionážnymi satelitmi,“ oznámila v utorok (1. 3.) na svojom twitteri skupina Anonymous.

Ukrajinská agentúra Unian v súvislosti s touto správou v stredu pripomenula, že hekeri predtým už napadli oficiálne weby Kremľa, ministerstiev vnútra, spravodlivosti a obrany a Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Ide v podstate o zločin

Rogozin v stredu potvrdil útoky na riadiace centrum, no stratu kontroly nad špionážnymi družicami dôrazne poprel. Podľa agentúry TASS povedal, že všetky útoky „automaticky odrazil bezpečnostný systém a ruské riadiace centrá pracujú v bežnom režime“.

To, že išlo o vážnu akciu hekerov, súčasne potvrdil informáciou, že odovzdá „materiály o pokusoch vykonať hekerské útoky“ tajnej službe FSB, generálnej prokuratúre a vyšetrovaciemu výboru.

Vyhlásil pritom, že ide „v podstate o zločin, ktorý musí byť prísne potrestaný, pretože vyradenie z prevádzky kozmického zoskupenia akejkoľvek krajiny je casus belli, teda dôvod na vyhlásenie vojny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet