Na hlavný obsah

Herca Juraja Kukuru odsúdili za natáčanie v zahraničí. Stálo to za to, tvrdí

Filmový a divadelný herec oslavuje 75 rokov.

Herca Juraja Kukuru odsúdili za natáčanie v zahraničí. Stálo to za to, tvrdí
Na snímke riaditeľ bratislavského Divadla Aréna Juraj Kukura. Foto: TASR

Od narodenia divadelného, filmového a televízneho herca Juraj Kukuru prešlo 75 rokov. Začínal v Divadle na Korze, v roku 1971 sa stal členom divadelného súboru Novej scény a v roku 1976 prešiel do umeleckého súboru Činohry Slovenského národného divadla (SND). Od roku 1984 pôsobil v Nemecku v emigrácii. V súčasnosti je riaditeľom divadla Aréna v bratislavskej Petržalke.

Narodil sa 15. marca 1947 v Prešove. Po ukončení stavebnej priemyslovky v Bratislave vyštudoval herectvo na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v roku 1973.

Svoju hereckú kariéru odštartoval v roku 1966, keď ho už ako 19-ročného mladíka obsadili do jednej z hlavných úloh vo filmovom spracovaní románu Margity Figuli Tri gaštanové kone.

Okrem účinkovania v divadlách sa Kukura predstavil aj na televíznej obrazovke. Známe sú seriály Straty a nálezy (1975), televízne filmy Úklady a láska (1971), Adam Šangala (1972), Statky-zmätky (1973). Účinkoval aj vo filmoch Krutá ľúbosť (1978), Príbeľská vzbura Janka Kráľa (1978), Nebezpečné známosti (1980) a ďalšie.

Odsúdili ho za opustenie republiky

V roku 1984 počas nakrúcania filmu Via Mala v zahraničí bol Kukura v bývalom Československu odsúdený na 3,5-ročné väzenie za opustenie republiky a zabavili mu majetok. Kukura zostal za hranicami a na Slovensko sa vrátil až v roku 1990 po Nežnej revolúcii.

„Sľúbili mi, že môžem zostať mimo republiky dlhšie a nakoniec mi namiesto povolenia prišiel rozsudok na tri a pol roka väzenia za opustenie republiky. Ja som tam stál, doručili mi to do ruky a neveril som vlastným očiam,“ uviedol Kukura.

Skúška predstavenia Bratia Karamazovci v Činohernom klube v Prahe. ZDRJ: ČTK

Z titulkov filmov a z publikácií zmizli jeho fotografie. O jeho práci sa mlčalo či kolovali fámy, že točí pornofilmy. Zobrali mu aj titul zaslúžilého umelca, bol vtedy najmladším laureátom na Slovensku. V sedemdesiatich rokoch tak v exile začínal druhýkrát.

Kariéra v Nemecku

Herecká minulosť plná veľkých úloh bola preč a novú si musel vybudovať. Čo sa mu v mníchovskom Kammerspiele a neskôr v Schauspielhause v Hamburgu podarilo. Zároveň ale tvrdí, že „to stálo za to“.

„Všetko negatívne je nejakým spôsobom pozitívne. Keby ma nevyhodili zo Slovenska a neposlali do exilu, tak by som nenašiel silu hrať Shakespeara na javisku, pretože by som to považoval za nereálne hrať Shakespeara v nemčine,“ uviedol pre Rádio Slovensko.

Nielen v Nemecku nakrútil mnoho filmov a seriálov, z ktorých anglický seriál Traffic získal ocenenie Emmy. Uznanie a úspech mu priniesla úloha pilota v seriáli Šťastnú cestu. Diváci si ho všimli v niektorých dieloch seriálov Miesto činu, Hotel Raj, Klinika pod palmami či Helicops. Televíznych divákov zaujal v roku 2018 ako svojrázny detektív v koprodukčnom krimiseriáli RTVS Inšpektor Max.

Na snímke herec Juraj Kukura počas tlačového brífingu s tvorcami nového televízneho seriálu Inšpektor Max. ZDROJ: TASR

Počas emigrácie ho angažovali v nemeckých divadlách Münchner Kammerspiele v Mníchove, neskôr v Schauspielhaus v Hamburgu. Hosťoval aj v ďalších prestížnych zahraničných divadlách.

Účinkoval v mnohých seriáloch a filmoch, napríklad v tituloch Otto – Der Liebesfilm (1992), Workaholic (1996), Apokalypse 99 – Anatomie eines Amokläufers (2000), Das Sams (2001) alebo Der Letzte Zug (Posledný vlak, 2006). Vytvoril hlavné postavy v dvoch dieloch televíznej kriminálky Tatort (Miesto činu).

Počas kariéry exceloval v úlohách zvodcov, niekedy chudákov a zhýralcov, neskôr hral aj ušľachtilých mužov, ako napríklad kapitána lietadla. V jednom rozhovore sa zveril, že mnohým pripadá nafúkaný, arogantný a neprístupný. „A pritom tým, čo mi vyčítajú, len skrývam svoju plachosť,“ prezradil.

Viaceré ocenenia za výkon

Televízny film Mário a kúzelník (1976) podľa poviedky Thomasa Manna, v ktorom Juraj Kukura vytvoril titulnú postavu, ocenili Striebornou nymfou na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle v Monaku.

Juraj Kukura počas udeľovania Zlatej medaily Univerzity Komenského. ZDROJ: TASR

Za výkon vo filme Stíny horkého léta (1977) dostal Juraj Kukura v roku 1978 Cenu za mužský herecký výkon na festivale v Karlových Varoch. Za postavu Martina v inscenácii Koza alebo Kto je Silvia bol umelec ocenený cenou Dosky 2004 za najlepší mužský herecký výkon.

V roku 2014 v 14. ročníku odovzdávania cien Ankety Osobnosť Televíznej Obrazovky (OTO) ho uviedli do Siene slávy. Dňa 26. júna 2015 sa Kukura zaradil medzi osobnosti svetovej a československej kinematografie, ktoré sa môžu hrdiť prestížnym ocenením medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Hercova misia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko