Na hlavný obsah

Herec Bruce Willis ukončil kariéru. Dôvodom sú zdravotné problémy

Herec trpí afáziou.

Herec Bruce Willis ukončil kariéru. Dôvodom sú zdravotné problémy
Na archívnej snímke z roku 2018 americký herec Bruce Willis. Foto: wikimedia commons

Americký herec Bruce Willis ukončil svoju hereckú kariéru, oznámila v stredu (30. 3.) jeho rodina. Šesťdesiatsedemročnému Willisovi lekári nedávno zistili afáziu, chorobu, ktorá ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči.

„Chceli sme ako rodina zdieľať s Bruceovými skvelými podporovateľmi, že náš milovaný Bruce má určité zdravotné problémy a nedávno mu bola diagnostikovaná afázia, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti,“ píše rodina vo vyhlásení.

„Po dôkladnom zvážení, Bruce ukončuje svoju kariéru, ktorá pre neho veľa znamenala,“ pokračuje príspevok na instagramovom profile hercovej dcéry Rumer Willisovej.

Afázia vzniká v dôsledku poškodenia mozgu, napríklad po mozgovej cievnej príhode, úraze hlavy, či nádorovom ochorení. Vyskytuje sa v rôznych podobách podľa toho, aká časť mozgu bola poškodená.

Prejavuje sa rôzne, od ľahkých porúch až po úplnú stratu reči a porozumenia.

Preslávili ho úlohy drsných chlapov v akčných filmoch

Willisova kariéra začala v televízii v 80. rokoch a odvtedy pokračovala aj vo filme. Hrával komické, dramatické aj akčné úlohy.

Preslávil sa hlavne postavou Johna McClanea z filmovej série Smrtonosná pasca. Filmy z tejto série boli finančne úspešné.

Willis účinkoval vo viac ako šesťdesiatich filmoch, vrátane úspešných snímok ako Pulp Fiction (1994), 12 opíc (1995), Piaty element (1997), Armageddon (1998), Šiesty zmysel (1999), Vyvolený (2000), Sin City – mesto hriechu (2005) a Red (2010).

Dvakrát vyhral cenu Emmy, raz Zlatý glóbus a štyrikrát bol nominovaný na cenu Saturn.

V roku 2021 porota pre Zlaté maliny vymyslela špeciálnu kategóriu pre Brucea Willisa: Najhorší výkon Brucea Willisa vo filme z roku 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet