Na hlavný obsah

Hlas-SD zahlasuje za vyslanie vojakov NATO k slovenským hraniciam, tvrdí Šutaj Eštok

Krúpa: Dodávka zbraní na Ukrajinu je legitímna.

Poslanci Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a Juraj Krúpa (OĽANO).
Poslanci Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a Juraj Krúpa (OĽANO).Foto: RTVS
Foto: RTVS

Nezaradení poslanci zo strany Hlas-SD podporia prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie na slovenských hraniciach. Povedal to poslanec Matúš Šutaj Eštok v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa neho je povinnosťou Slovenska, aby chránilo svoje územie a občanov, čo je aj úlohou vojakov NATO. Nesúhlasí však s dodávkami vojenskej techniky na Ukrajinu, preferuje mierové riešenie rusko-ukrajinského konfliktu. Zároveň rešpektuje rozhodnutie Slovenska dodávať vojenský materiál Ukrajine a vidí, že aj iné západné krajiny sa tak rozhodli.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) uviedol, že Ukrajine posielame toho veľa, no nevedel povedať, či je to dosť. Zdôraznil, že Ukrajina aj naďalej bude potrebovať pomoc.

Dodávky zbraní na Ukrajinu považuje za absolútne legitímne a v súlade s medzinárodným právom. Spomínal Chartu OSN, podľa ktorej má napadnutá krajina právo akýmkoľvek spôsobom si zaobstarávať zbrane na svoju obranu.

„Slovensko ani iné štáty nezasahujú do tohto konfliktu, neposielajú tam jednotky, nevytvára sa tam bezletová zóna a nebojuje sa s Rusmi. My im posielame pomoc, ktorú potrebujú – humanitárnu alebo muníciu a zbrane, aby sa mohli brániť. Je to absolútne legitímne,“ spresnil.

Šutaj Eštok tiež kritizoval vládu za zlyhanie pri koordinácii humanitárnej pomoci na slovenských hraniciach s Ukrajinou. Tvrdí, že keby nebolo samospráv a dobrovoľníkov, pomoc by úplne zlyhala.

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý vystúpil v úvode relácie, povedal, že so situáciou na hraniciach nie je spokojný a priznal, že v komunikácii a koordinácii štát zlyhal a teraz sa snaží chyby napraviť.

Pomoc slovenským občanom

Šutaj Eštok opäť zdôraznil, že strana Hlas jasne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a deklarovala, že v prípade ekonomických záujmov Slovenska sa musíme držať pri Európskej únii a v prípade tých bezpečnostných pri NATO. Podľa neho však musíme prioritne chrániť záujmy slovenských občanov, ktorých sa konflikt bytostne dotkne.

Premiéra Hlas-SD podľa Šutaja Eštoka vyzvala, aby prišiel v utorok (13. 3.) na rokovanie parlamentu a predstavil plán pomoci ľuďom. Vládu kritizuje, že doteraz neprišla so žiadnym riešením v oblasti zdražovania potravín či energií.

Poslanec Krúpa argumentoval, že koalícii sa už podarilo presadiť zastropovanie cien energií až do roku 2024, v rámci odmeny za očkovanie štát vyplatil dôchodcom viac ako 300 miliónov a plánuje predčasne vyplatiť aj 13. dôchodok. Spomenul tiež, že s obchodníkmi sa dohodli na cenovej stabilite 13 základných druhov potravín.

Poslanec Igor Kašper (Sme rodina) v relácii Sobotné dialógy povedal, že koalícia diskutuje o znižovaní DPH na základné potraviny i pohonné hmoty. Pre Hegera je toto tvrdenie prekvapením a nemohol ho potvrdiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko