Na hlavný obsah

Hlavný prokurátor ICC požiadal o vydanie zatykačov v súvislosti s vojnou v Gruzínsku

Ide o zadržanie troch predstaviteľov Južného Osetska.

Hlavný prokurátor ICC požiadal o vydanie zatykačov v súvislosti s vojnou v Gruzínsku
Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan požiadal o vydanie zatykačov v súvislosti s konfliktom v Gruzínsku v roku 2008.

Zatykače sa týkajú troch predstaviteľov separatistického regiónu Južné Osetsko. Tí čelia podozreniu z neľudského zaobchádzania a vyhnania Gruzíncov z regiónu. O vydaní zatykačov ešte len rozhodnú sudcovia, uviedla agentúra AFP.

„Moja žiadosť o zatykače predovšetkým poukazuje na nelegálne väznenie, zlé zaobchádzanie, držanie rukojemníkov a nelegálne vyhnanie civilistov gruzínskeho pôvodu v rámci (vojenskej) okupácie za strany Ruskej federácie,“ uviedol Khan.

Ten žiada o zatknutie vtedajšieho ministra vnútra Južného Osetska, splnomocnenca pre ľudské práva separatistického regiónu a šéfa väzenských zariadení. Medzi podozrivými bol aj ruský generál, ktorý ale medzičasom zomrel.

Khan vo vyhlásení uvádza, že jeho úradu sa podarilo zdokumentovať prípady Gruzíncov, ktorí po začatí bojov neodišli zo svojich domovov v separatistickom regióne. Úrady v Južnom Osetsku ich potom zadržali a väznili bez právneho vysvetlenia. Niektorých z nich ponižovali či mučili.

Khan dodal, že podobné trestné činy preveruje aj v prípade ruskej anexie Krymu v roku 2014. Hlavný prokurátor necháva prešetriť aj páchanie vojnových zločinov pri súčasnom vojnovom konflikte na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet