Na hlavný obsah

Holandsko pošle na Slovensko rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu

Na protivzdušnej obrane sa bude podieľať aj Nemecko.

Holandsko pošle na Slovensko rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu
Ilustračná snímka- vojaci vypúšťajúci strelu. Foto: ČTK

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v utorok (8. 3.) oznámila, že na Slovensko pošle na žiadosť NATO rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu. Informoval o tom denník De Telegraaf.

Na protivzdušnej obrane Slovenska sa Holandsko bude podieľať spolu s Nemeckom v rámci misie Severoatlantickej aliancie, ktorá posilňuje svoje východné krídlo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) príchod nemeckých a holandských vojakov so systémom Patriot potvrdil už 26. februára.

„Zatiaľ nevidíme začiatok konca tejto vojny,“ povedala Ollongrenová. „Prijali sme zásadné rozhodnutie, že spolu s Nemcami zabezpečíme na Slovensku protivzdušnú obranu. Je to naozaj nutné kvôli hrozbe, ktorú práve zažívame,“ oznámila ministerka denníka De Telegraaf.

Vojaci by mohli prísť v apríli

Definitívne rozhodnutie padne na budúci týždeň, na Slovensko by vojaci mohli vyraziť v apríli. V súčasnosti prebiehajú logistické prípravy na rozmiestnenie rakiet protivzdušnej obrany pod nemeckým vedením, uviedla agentúra DPA.

Holandský kabinet aktuálne rokuje tiež o spoločnej misii s francúzskymi vojakmi v Rumunsku, kam by mohlo odísť asi 200 vojakov. Od minulého týždňa je 250 holandských vojakov na cvičení v Rumunsku blízko hraníc s Ukrajinou. Ďalších 250 holandských vojakov je na misii NATO v Litve, píše De Telegraaf.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko