Na hlavný obsah

Hovorca Kremľa hovorí o ekonomickej vojne, Rusko zažíva šok

Tvrdí, že Moskva už prijala protiopatrenia.

Hovorca Kremľa hovorí o ekonomickej vojne, Rusko zažíva šok
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Ruská ekonomika zažíva šok pre vonkajšie vplyvy. Moskva prijíma kroky, aby im dokázala čeliť, povedal vo štvrtok (10. 3.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters. Rozsiahle sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty v súvislosti s útokom ruskej armády na Ukrajinu, nazval úplne bezprecedentnou ekonomickou vojnou.

„Naša ekonomika teraz zažíva šok a má to negatívne dôsledky, ale budú minimalizované,“ povedal Peskov. Terajšie obdobie opísal ako turbulentné a dodal, že Moskva už prijala opatrenia, ktoré situáciu upokoja a stabilizujú.

„Je to úplne bezprecedentné. K ekonomickej vojne, ktorá proti našej krajine vypukla, ešte nikdy predtým nedošlo. Takže je veľmi ťažké čokoľvek predpovedať,“ povedal hovorca Kremľa.

Západné krajiny po ruskom útoku na Ukrajinu prijali proti Moskve tvrdé sankcie, v dôsledku ktorých napríklad strmo klesla hodnota rubľa. Ruská centrálna banka tiež nemá k dispozícii veľkú časť svojich zahraničných rezerv.

Okrem ruského finančného systému mieria postihy aj na vrcholných činiteľov a ruských oligarchov. Spojené kráľovstvo a Spojené štáty tiež oznámili, že chcú prerušiť dovoz ruskej ropy a plynu, v EÚ na podobnom kroku nepanuje zhoda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet