Na hlavný obsah

Humanitárna pomoc funguje naplno, Ukrajinci si môžu nakúpiť zadarmo

Ľudia nosia trvanlivé potraviny, hygienické potreby či oblečenie.

Obchod, kde netreba platiť. Aj takto vyzerá humanitárna pomoc pre Ukrajincov. Oblečenie či potraviny dávajú dobrovoľníci utečencom aj na výdajných miestach v hlavnom meste.

Zberné a zároveň výdajné miesto humanitárnej pomoci v bratislavskom nákupnom centre spustili pred niekoľkými dňami. Výdaj však krátko po otvorení museli zastaviť. Priveľa prinesenej pomoci totiž spôsobilo chaos. Dobrovoľníci triedili tovar dva dni.

„Funguje to, ako by ste si predstavili, že prídete do obchodu a vezmete si to, čo potrebujete. S tým, že je určený limit jednej až dvoch tašiek na osobu. Môžu si aj vyskúšať tie šaty aj primerať,“ vysvetlila Zuzana Suchová z platformy Kto pomôže Ukrajine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudia nosia najmä trvanlivé potraviny, hygienické potreby, oblečenie či školské pomôcky pre deti. Ako dobrovoľníčka pomáha aj Ukrajinka Oxana, ktorá je na materskej dovolenke. Spolu s manželom sa na Slovensko presťahovali pred piatimi rokmi.

„Ľudia, ktorí prichádzajú tu, nevedia rozprávať po slovensky. Najviac potrebujú vedieť, kde môžu dostať podporu, kde sú zbierky a kde môžu dostať dôležité veci čo potrebujú,“ hovorí.

Utečenka z Charkova, ktorá donedávna pracovala ako učiteľka ukrajinského jazyka, si prišla na ďalšie výdajné miesto zobrať aj pracovné oblečenie. Začala si totiž hľadať prácu upratovačky či pomocnej kuchárky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko