Na hlavný obsah

Slovensko podporuje Moldavsko v jeho približovaní sa k Európskej únii, vyhlásila prezidentka

V mene Slovenska do krajiny priniesla humanitárnu pomoc.

Slovensko podporuje Moldavsko v jeho približovaní sa k Európskej únii.
Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila počas návštevy krajiny. Do centra pre utečencov z Ukrajiny priniesla v mene Slovenska humanitárnu pomoc.

Jednému z najchudobnejších štátov Európy zároveň prisľúbila ďalšiu asistenciu pri zvládaní dôsledkov vojny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moldavsko požiadalo o členstvo v Európskej únii takmer okamžite po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine. Bývalá sovietska republika sa dlhodobo obáva Ruska, aj preto sa už dlhšie pozerá na Západ a s Bruselom ju viaže asociačná dohoda.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Kišiňova ubezpečila moldavskú hlavu štátu Maju Sanduovú, že Slovensko je otvorené pomôcť krajine pri jej integrácii do Únie.

Hlavnou témou bola utečenecká kríza

Hlavnou témou však bola utečenecká kríza, ktorej Moldavsko čelí.

„Moldavsko-ukrajinskú hranicu prekročilo už viac ako 400 000 ľudí. Stotisíc z nich je stále tu, väčšinou ide o deti. Mnohí utečenci našli útočisko v domoch dobrovoľníkov,“ uviedla Sanduová.

Líderky v Kišiňove navštívili provizórne utečenecké centrum, na ktoré sa zmenilo miestne výstavisko.

„Moldavsko sme mali najbližšie, asi 3 alebo 4 hodiny cesty z Mykolajivskej oblasti. Keď sa vojna skončí, chceme sa vrátiť domov,“ hovorí jedna z utečenkýň.

„Odovzdala som humanitárnu pomoc, pretože je jasné, že aj na Slovensku potrebujem pomáhať ľuďom z Ukrajiny. Keďže tu je situácia ešte náročnejšia, tak sa zrealizovala zbierka potravín a zdravotníckych potrieb pre ľudí, ktorí sem prišli,“ vyhlásila slovenská prezidentka.

V mene Slovenska odovzdala humanitárnu pomoc vo výške 50 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko