Na hlavný obsah

Inflácia vo februári medziročne stúpla na 9 %

Tempo medzimesačného rastu cien sa výrazne spomalilo.

Inflácia vo februári medziročne stúpla na 9 %
Na snímke seniorka si berie tašky z nákupného košíka. Foto: TASR

Medziročný rast cien vo februári 2022 dosiahol najvyššiu hodnotu za posledných vyše 17 rokov (od decembra 2003). Medziročne hýbali cenami dve najdôležitejšie výdavkové skupiny slovenských domácností – bývanie a potraviny. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročná hodnota inflácie vo februári 2022 vzrástla na 9 % (v januári bola 8,4 %). Tempo medzimesačného rastu cien sa výrazne spomalilo, ceny vo februári v porovnaní s januárom vzrástli o 0,9 %. Januárový rast oproti decembru bol trojnásobne vyšší.

Pokles cien iba pri odevoch a obuvi

Aktuálne spomedzi 12 hlavných zložiek (odborov) spotrebného koša vzrástli ceny v desiatich, medzimesačný rast zmiernil iba pokles cien odevov a obuvi, ceny alkoholických nápojov zostali nezmenené.

Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispeli ceny potravín a nealkoholických nápojov, potraviny boli drahšie o 1,6 % a nealkoholické nápoje o 1,5 %, obe skupiny však rástli miernejším tempom ako v januári.

Najvýznamnejšie sa počas mesiaca zvýšili ceny mlieka, syrov a vajec o 1 %, chleba a obilnín o 1,6 % a zeleniny o 7,2 %. Oproti januáru sme si z nealko nápojov priplácali výraznejšie aj za kávu, čaj a kakao o 2,4 %.

Zvýšenie ovplyvní infláciu na medziročnej báze

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie – mala ceny rovnako ako v januári medziročne vyššie o 13,2 %.

Januárová úprava cien energií súvisela s nízkou porovnávacou základňou (v roku 2021 ceny energií klesli) a toto zvýšenie bude ovplyvňovať infláciu na medziročnej báze počas celého roka 2022.

A naďalej infláciu ťahali pokračujúce rasty cien stavebných materiálov premietnuté do rôznych zložiek odboru bývanie a zdražovanie pohonných látok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika