Na hlavný obsah

Nového irackého prezidenta sa nepodarilo zvoliť ani na tretí pokus

V parlamente nebol dostatok poslancov.

Nového irackého prezidenta sa nepodarilo zvoliť ani na tretí pokus
Poslanci irackého parlamentu počas voľby nového prezidenta. Foto: TASR/AP

Zákonodarcom irackého parlamentu sa v stredu (30. 3.) nepodarilo ani na tretí pokus zvoliť nového prezidenta krajiny. Dôvodom bol nedostatok prítomných poslancov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Parlament prerušil zasadnutie až do odvolania,“ informovalo tlačové oddelenie parlamentu bez udania nového termínu voľby.

Nemenovaný parlamentný zdroj uviedol, že v stredu sedelo v parlamente len 178 z celkovo 329 zákonodarcov. Pre zvolenie prezidenta treba v parlamente dvojtretinové kvórum.

Rovnako ako predchádzajúce dva pokusy obsadiť post hlavy štátu (26. marca a 7. februára) aj stredajšie zasadnutie bojkotoval veľký šiitský koaličný blok v parlamente.

Stále bez vedenia

Ani pol roka po októbrových parlamentných voľbách Irak stále nemá nového prezidenta ani premiéra, vďaka čomu sa krajina nachádza v stave politickej paralýzy, všíma si AFP.

Funkciu prezidenta, ktorý zvolením získava štvorročný mandát, na základe dohovoru zastáva vždy príslušník kurdskej menšiny. Prezident po svojom zvolení následne vymenuje predsedu vlády. V súčasnosti tento post zastáva Mustafa Kázimí.

Spomedzi 40 prezidentských kandidátov sa považujú za favoritov úradujúci prezident a člen Vlasteneckého zväzu Kurdistanu (PUK) Barham Sálih a Rebar Ahmed z Kurdskej demokratickej strany (KDP), ktorá je rivalom PUK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet