Na hlavný obsah

Izrael je kľúčovým partnerom Slovenska, tvrdí šéf diplomacie Korčok

Ministri spoločne odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine.

Izrael je kľúčovým partnerom Slovenska, tvrdí šéf diplomacie Korčok
Izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid (vľavo) a jeho slovenský náprotivok Ivan Korčok. Foto: TASR

Prioritou slovenského ministerstva zahraničných vecí je podporovať bilaterálna vzťahy SR s Izraelom, ale aj vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniou. Povedal šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) po stretnutí s izraelským náprotivkom Yairom Lapidom.

Izrael označil za kľúčového partnera Slovenska. Ministri sa zhovárali o politickej spolupráci či dianí na Ukrajine a Blízkom východe.

Korčok vyzdvihol spoluprácu v oblasti obrany a dodal, že slovenský vzdušný priestor budú chrániť izraelské 3D radary. Spolupráca sa prehlbuje aj v oblasti high-tech ekonomiky či v oblasti vývoja a inovácií.

Ďalší potenciál vidí vo farmaceutickom a v automobilovom priemysle, v informačných a komunikačných technológiách, kybernetickej bezpečnosti, zdravotníctve či turizme.

Po odkladoch spôsobených pandémiou covidu sa v apríli v Jeruzaleme oficiálne otvorí Slovenský inštitút, ktorého cieľom je podpora ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov.

Šéf diplomacie uviedol, že Slovensko dlhodobo podporuje dvojštátne riešenie otázky Izraela a Palestíny v súlade s príslušnými rezolúciami OSN.

Korčok tiež pripomenul, že budúci týždeň ubehne 80 rokov od prvej deportácie Židov zo Slovenska do koncentračných táborov. Tvrdí, že antisemitizmus v spoločnosti stále nevymizol, no štát sa zaviazal chrániť židovskú komunitu aj prostredníctvom zákonov či deklarácie o zločinoch minulosti.

Lapid odsúdil ruskú agresiu

Aj Lapid si pochvaľuje silné väzby Izraela so Slovenskom a verí, že sa dajú ešte väčšmi prehĺbiť. V súčasnosti sa však oba štáty zameriavajú na pomoc Ukrajincom utekajúcim pred vojnovým konfliktom.

Hovoril o spolupráci na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom v súvislosti s Izraelčanmi utekajúcimi pred vojnou z Ukrajiny a poznamenal, že so Slovenskom spolupracujú aj pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci. Doposiaľ podľa neho Izrael poslal Ukrajine viac ako 100 ton humanitárneho a zdravotníckeho materiálu.

Lapid s Korčokom odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine a vyzvali na ukončenie bojov. Lapid povedal, že pre tento útok neexistuje žiadne ospravedlnenie. Je to útok proti územnej celistvosti Ukrajiny a jej občanom. Izrael urobí všetko pre to, aby dokázal sprostredkovať mier medzi stranami konfliktu, tvrdí.

„Európska zem poznala príliš veľa vojen a utrpenia. Táto vojna musí skončiť,“ uzavrel izraelský minister.

Po stretnutí s Korčokom Lapid zamieril do Prezidentského paláca, kde sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Neskôr mal na pláne uctenie si pamiatky rabína Chatama Sófera pri hrobke pod hradným vrchom v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko