Na hlavný obsah

Jadrová dohoda je na spadnutie, tvrdí Irán. USA krotia optimizmus

Irán chce, aby ich revolučné gardy neboli na teroristickom zozname.

Jadrová dohoda je na spadnutie, tvrdí Irán. USA krotia optimizmus
Na snímke balistické rakety s názvami Kijám (vľavo), Zúlfakár (hore vpravo) a Dezfúl sú vystavené v Teheráne. Foto: TASR/AP

Dohoda o iránskom jadrovom programe medzi Teheránom a svetovými mocnosťami je na spadnutie. Vyhlásil to v nedeľu (27. 3.) na konferencii v Katare Kámal Charrazia – vysokopostavený poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Hlavný americký vyjednávač Robert Malley ale podľa agentúry Reuters taký optimistický nebol.

„Áno, je na spadnutie. Záleží na politickom názore Spojených štátov,“ uviedol Charrazia. Podľa neho je zásadné, aby Washington vyškrtol zo zoznamu teroristických organizácií iránske revolučné gardy. Je to podľa neho národná armáda a je preto neprípustné, aby ju považovali za teroristické zoskupenie.

So slovami Charraziaho kontrastovalo vyjadrenie amerického vyjednávača Malleyho. Ten povedal, že si bezprostrednou dohodou nie je istý. Tiež poznamenal, že Washington zatiaľ nerozhodol, či vyškrtne gardy zo zoznamu teroristických organizácií. Každopádne podľa neho však USA ponechajú v platnosti mnoho sankcií proti Teheránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet