Na hlavný obsah

Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku stúpa, počet oviec však klesol

Vlčan plánuje masívnu podporu chovu oviec a kôz.

Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku stúpa, počet oviec však klesol
Ovečky v poľnohospodárskom družstve Liptovské Revúce. Foto: TASR

Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku za uplynulé tri roky stúpa. Kým v roku 2019 bola jeho spotreba na úrovni 0,09 kilogramu na Slováka, vlani to bolo 0,13 kilogramu.

Prognóza na tento rok je 0,15 kilogramu na osobu. Povedal to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na tlačovej konferencii v Liptovských Revúcach.

Zvyšuje sa aj predaj jahňaciny v obchodoch na Slovensku. Kým v roku 2020 sa v nich predalo 8 000 kusov jahniat, minulý rok to bolo 15 000 kusov. Chovatelia odhadujú, že tento rok to bude 20 000 kusov.

„Z trendu posledných rokov vidíme, že spotreba jahňaciny stúpa predovšetkým v predveľkonočnom období. Našou úlohu na ministerstve, samozrejme, v úzkej spolupráci s chovateľmi oviec, je zabezpečiť, aby bol dostatok jahňaciny na pultoch celoročne,“ uviedol Vlčan.

Cieľom je zabezpečiť viac oviec

To sa podľa ministra dá urobiť správnym nastavením rodenia jahniat a na druhej strane podporou chovateľov oviec z ministerstva, ktorú minulý rok mimoriadne zvýšili o 8,7 milióna eur.

Šéf agrorezortu zdôraznil, že v novom eurofondovom období plánujú masívnu podporu chovu oviec a kôz, aby zastavili pokles ich počtu. Cieľom je v horizonte do roku 2035 zvýšiť počet oviec zo súčasných 297 000 na pol milióna.

 „Počas druhej svetovej vojny žilo na Slovensku len tri a pol milióna Slovákov ale až jeden a pol milióna kusov oviec a ja verím, že sa vieme aj na tieto hodnoty z dlhodobého hľadiska vrátiť. Za posledné dva roky sa nám podarilo aj zvýšiť počty oviec na Slovensku. Tento rok by sme sa možno mohli dostať až niekde až k 20 000 kusov,“ uviedol minister.

Ovce pomáhajú aj s ekosystémom

Predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok pripomenul, že okrem produkcie mäsa a mlieka má chov oviec aj ďalšie prínosy. Jedným z nich je spásanie trávnych porastov, a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy či zlepšenie ekosystémov.

„Ak tu nebudú ovce, všetko zarastie. A ak hovoríme, že Slovensko je krásna kultúrna krajina, bez oviec sa s ňou môžeme rozlúčiť,“ skonštatoval.

Spotrebitelia nájdu slovenskú jahňacinu na pultoch obchodov pod označením „Zlaté jahňa – 100 % slovenské“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko