Na hlavný obsah

Jeden z najväčších českých hereckých elegánov Jiří Bartoška oslavuje 75 rokov

Prezývali ho chodiaca reklama na tabakový priemysel.

Jeden z najväčších českých hereckých elegánov Jiří Bartoška oslavuje 75 rokov
Na snímke český herec Jiří Bartoška. Foto: ČTK

Označujú ho za jedného z najväčších elegánov v českom kultúrnom prostredí. Charizmatický český herec Jiří Bartoška, ktorý je tiež riaditeľom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, sa vo štvrtok 24. marca dožíva 75 rokov.

Sám sa považuje za človeka priťahujúceho problémy. Mal trojku zo správania a bol jedným z najznámejších fajčiarov. Prezývali ho chodiaca reklama na tabakový priemysel.

Na archívnej snímke Jiří Bartoška s cigaretou v ruke v roku 1994.
Na archívnej snímke Jiří Bartoška v roku 1994.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Stvárnil množstvo postáv

Jeden z najvýraznejších a najpopulárnejších českých hercov stvárnil počas svojej hereckej kariéry na divadelných doskách, vo filme i v televízii množstvo skvelých charakterovo rôznorodých postáv.

Jiří Bartoška sa narodil 24. marca 1947 v Děčíne. V roku 1972 absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne.

Po skončení školy krátko účinkoval v brnianskom Divadle na Provázku, odkiaľ zamieril v roku 1973 do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a potom do Mestských divadiel pražských.

Od roku 1978 bol členom pražského Divadla Na zábradlí, z ktorého v roku 1991 odišiel do novozaloženého Divadla Bez zábradlí.  

Veľkú príležitosť presadiť sa na filmovom plátne dostal Jiří Bartoška v roku 1977 od režiséra Jana Schmidta v pravekej trilógii Osada Havranov, Na veliké řece a Volání rodu.

V tom istom roku si zahral aj v dráme Stíny horkého léta. Snímka získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v roku 1978 Krištáľový glóbus. Značnú popularitu mu priniesol tiež televízny seriál Sanitka (1984).

Patril k úzkym spolupracovníkom Havla

V roku 1977 podpísal Antichartu, avšak neskôr sa snažil aktívne tejto nepríjemnej stigmy striasť. Začiatkom roku 1989 podpísal petíciu za prepustenie Václava Havla z väzenia a na jar roku 1989 vyhlásenie Několik vět.

Prezident Václav Havel a herec Jiří Bartoška v divadle Ta Fantastika v roku 1993.
Prezident Václav Havel a herec Jiří Bartoška v divadle Ta Fantastika v roku 1993.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Patril k úzkym spolupracovníkom Václava Havla. Bol to práve Jiří Bartoška, kto oznámil 10. decembra 1989 na Václavskom námestí v Prahe kandidatúru Václava Havla na československého prezidenta.

Do porevolučnej filmografie Jiřího Bartošku patria napríklad snímky Krvavý román (1993), Je třeba zabít Sekala (1998), Všichni moji blízcí (1999), Babí léto (2001), Bolero (2004), Teorie tygra (2016) alebo rozprávka Anjel Pána 2 (2016).  

Pod režijnou taktovkou Marie Poledňákovej stvárnil jednu z hlavných úloh v populárnych komédiách Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

Stále je herecky aktívny

Aj v súčasnosti je Jiří Bartoška herecky veľmi aktívny. V posledných rokoch sa predstavil napríklad v životopisnom filme Havel (2020) či v romantickej komédii Šťastný nový rok 2: Dobro došli (2021). Zahral si aj v komédii Zbožňovaný (2021).

Populárny herec, ktorý prekonal rakovinu, je hlavnou tvárou Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, na čele ktorého stojí od roku 1994.

Nositeľ mnohých významných ocenení Jiří Bartoška si prevzal v roku 2016 Českého leva za mimoriadny prínos pre českú kinematografiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet