Na hlavný obsah

KĽDR odpálila ďalšiu raketu. Zrejme balistickú, tvrdia Japonsko a Južná Kórea

Ide o 11. test niektorej zo severokórejských rakiet v roku 2022.

KĽDR odpálila ďalšiu raketu. Zrejme balistickú, tvrdia Japonsko a Južná Kórea
Na ilustračnej snímke ľudia v Soule sledujú v televízii odpálenie balistickej rakety zo strany KĽDR. Foto: SITA/AP

Severná Kórea odpálila zo svojho východného pobrežia strelu, ktorá bola pravdepodobne balistická. Oznámili to médiá s odvolaním sa na velenie japonskej a juhokórejskej armády. V tomto roku ide o jedenásty test niektorej zo severokórejských rakiet.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov uviedol, že zistil odpálenie „neidentifikovaného projektilu“ z KĽDR, ktorý smeroval do Japonského mora. Japonská pobrežná stráž vyzvala lode, ktoré sa pohybujú v oblasti, aby boli obozretné.

Japonský premiér aj juhokórejský prezident zvolali bezpečnostné rady štátu.

Severná Kórea sa naposledy minulý týždeň pokúsila odpáliť pravdepodobne balistickú strelu, ktorá podľa informácií juhokórejskej armády explodovala vo vzduchu krátko po štarte.

Soul a Washington opakovane varovali, že Pchjongjang možno pripravuje plnohodnotný odpal medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM), ktorý by bol prvým od roku 2017.

Nový systém ICBM Hwasong-17 predstavila Severná Kórea na vojenskej prehliadke v roku 2020. Aktivita sa podľa agentúry Kjódó stupňuje s blížiacimi sa oslavami 110 rokov od narodenia bývalého severokórejského vodcu Kim Ir-sena, ktoré pripadá na 15. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet