Na hlavný obsah

KĽDR opisuje odpálenie balistickej rakety ako vzrušujúce víťazstvo

Potvrdila, že odstupuje od vlastného moratória.

KĽDR opisuje odpálenie balistickej rakety ako vzrušujúce víťazstvo
Na ilustračnej snímke test balistickej rakety v Severnej Kórei. Foto: SITA/AP

Severokórejské médiá v sobotu (26. 3.) zverejnili články, v ktorých velebili „úspech“ KĽDR pri štvrtkovom (24. 3.) odpálení novej medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) a nazvali ho „vzrušujúcim víťazstvom“. Informuje agentúra Jonhap.

Hlavný severokórejský denník Rodong Sinmun napísal na svojej titulnej strane: „Videli sme to a takisto to videl svet“. V článku dodal: „Naša krajina sa opäť stala mocnejšou a naši ľudia ešte významnejšími.“

Severná Kórea v piatok (25. 3.) potvrdila, že odpálila nový typ medzikontinentálnej balistickej rakety na priamy príkaz svojho vodcu Kim Čong-una.

Potvrdila tak, že odstupuje od vlastného moratória na testovanie atómových zbraní a rakiet dlhého dostrelu, ktorý aplikovala od roku 2018.

Letela ako šíp

Podľa denníka raketa „letela ako šíp spravodlivosti a demonštrovala nezvratnú vojenskú silu“ a nadmorská výška, ktorú dosiahla, je „výškou dôstojnosti nášho národa a jeho ľudí“.

Denník opísal vodcu národa Kim Čong-una, ktorý dozeral na štart rakety, ako „súdruha, ktorý v majestátnom postoji pozdvihol svoju päsť spoločne so svojimi bojovníkmi“ a zanechal tak nezmazateľnú stopu v dejinách.

„Cieľom rozvíjania strategických zbraní je získať zdrvujúcu silu, ktorá úplne zlomí vôľu Spojených štátov rozpútať otvorenú vojnu,“ vysvetlil denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet