Na hlavný obsah

Kolíková mala pri súdnej mape ustúpiť hnutiu Sme rodina. Rozhodujúci bude názor OĽANO

Kompromis sa nerodí ľahko.

Kolíková mala pri súdnej mape ustúpiť hnutiu Sme rodina. Rozhodujúci bude názor OĽANO
Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: SITA

Koalícia stále hľadá dohodu na súdnej mape. V parlamente sa má o reforme hlasovať v nasledujúcich dňoch, no nikto zatiaľ nevie povedať, či posledné úpravy prinesú vytúžený kompromis.

Z kuloárov sa ozýva, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ustúpila požiadavkám hnutia Sme rodina, z čoho nie je veľmi nadšená SaS.

Túto verziu súdnej mapy má šéfka justície priniesť pred najväčší poslanecký klub. A ak OĽANO reformu potvrdí, v parlamente zrejme prejde. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Viaceré ústupky či kompromisy

Z pôvodnej reformy súdnej mapy zostalo síce len torzo, no kompromis sa aj tak nerodí ľahko. Kolíková vraj robí viaceré ústupky – najmä v prospech hnutia Sme rodina. Zároveň si musí získať aj najsilnejšie OĽANO.

„O tom všetkom sa dnes budeme baviť na poslaneckom klube. Tiež chcem vidieť ten návrh, na ktorom sa dohodli oni a Sme rodina,“ povedal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Sme rodina pred mesiacom ministerku kritizovala, že nepočúva zamestnancov súdov ani samotných sudcov. Z Kolíkovej plánov napokon parlament posunul na ďalšie schvaľovanie len reformu okresných súdov – respektíve znižovanie ich počtu.

Predseda hnutia Boris Kollár vtedy ministerke odporúčal, aby viacej rokovala. „Nech si ich vypočuje, že či to, čo hovorí ona, sa zosúladí s názorom tých sudcov, predsedov okresných súdov. Či tak veľmi chcú, aby toto prešlo,“ zaznelo v tom čase z jeho úst.

Kompromisov už bolo priveľa, odkazuje poslanec Alojz Baránik (SaS). Podľa neho nemôže ministerka ustúpiť zo svojich plánov, aby sa napokon neukázalo, že z reformy justície nič nezostalo.

„Ja podporím návrh, o ktorom si budem stále myslieť, že je reformou. Že to nie je len nejaká samoúčelná zmena, ktorá je tu len na to, aby uspokojila nejaké politické záujmy členov koalície,“ špecifikoval.

Dohoda na dosah?

Za ľudí, od ktorých Kolíková odišla, však tvrdia, že ak ministerka zapracovala všetky pripomienky, dohoda na súdnej mape je na dosah. Napriek tomu sa čaká práve na záverečné stanovisko hnutia OĽANO. To bude známe vo večerných hodinách.

„Po týchto rokovaniach uvidíme, či sa ešte súčasná verzia súdnej mapy zmení. Myslím si však, že sme veľmi blízko k dohode,“ skonštatovala šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Opozícia opakuje, že ministerka Kolíková nemá na svojom mieste čo robiť, keďže jej koalícia odmietla schváliť veľkú časť jej reformy súdnej mapy. Sama šéfka justície sa však odstúpiť nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál