Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine sa preniesol aj do kyberpriestoru

Zvyšujú sa útoky na spravodajské portály aj na Slovensku.

Okrem ozbrojených bojov na ukrajinských frontoch pokračuje aj kybernetická vojna. Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka sa nedotýka iba Ruska a Ukrajiny, ale zasahuje aj do virtuálneho sveta okolitých štátov. Národné centrum kybernetickej bezpečnosti zaznamenalo viacero útokov na webové novinové portály.

Vojna, ktorej sme svedkami, má v súčasnosti „dve tváre“ – jednou je dianie na reálnom fronte, druhou boj na fronte virtuálnom. „Ruská federácia používa niečo ako informačnú konfrontáciu. Od ovplyvňovania cez priame útoky na kybernetické siete. Zapájajú sa do toho aj neštátni aktéri. Vidíme, že Anonymous útočí na ruské stránky,“ uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kybernetickí útočníci sa podľa Národného bezpečnostného úradu snažia napádať a znefunkčňovať aj slovenské weby. NBÚ odporúča všetkým prevádzkovateľom portálov, aby monitorovali prevádzku webových stránok a zlepšili ich zabezpečenie.

Odborníci na IT bezpečnosť dlhodobo upozorňujú aj na množstvo konšpirácií šíriacich sa slovenským online priestorom. „Počet stránok, ktoré vnímame v rámci projektu konšpirátori.sk stúpol, už je tam viac ako 200 rôznych zdrojov. Konšpiračné teórie dokážu pomáhať tomu, že v spoločnosti narastá aj tendencia nenávistných prejavov,“ uviedol odborník Tomáš Kriššák.

Po eskalácii konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prijalo Slovensko úpravu zákona o kybernetickej bezpečnosti. NBÚ môže rozhodovať o blokovaní škodlivého obsahu alebo aktivít v online priestore, a to do 30. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko