Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine zrejme zhorší priebeh pandémie, predpokladá WHO

Ukrajina má nízku mieru zaočkovanosti.

Konflikt na Ukrajine zrejme zhorší priebeh pandémie, predpokladá WHO
Na snímke utečenci z Ukrajiny čakajúci na doklady. Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojenský konflikt na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu. TASR správu prevzala z televízie CNN.

„Táto situácia umožní vírusu ďalej sa šíriť,“ upozornila technická riaditeľka WHO pre ochorenie COVID-19 Maria Van Kerkhoveová. Krízový koordinátor WHO Mike Ryan dodal, že počet infikovaných Ukrajincov nepochybne porastie a bude zapríčinený nedostatočným testovaním, pozastavenou vakcináciou a vyčerpaním obyvateľstva v dôsledku vojny.

Počet nových prípadov na Ukrajine bol za posledný týždeň relatívne nízky, avšak WHO očakáva, že sa prírastky infikovaných aj obetí budú zvyšovať.

Ukrajina má totiž nízku, len zhruba 34-percentnú mieru zaočkovanosti proti covidu. Od začiatku ruskej invázie už z Ukrajiny podľa údajov OSN ušlo viac než 2,5 milióna ľudí, ktorí sa uchýlili do susedných, často podobne nedostatočne „zaočkovaných“ krajín.

Bezplatná liečba na Slovensku

Do intenzívnejšieho boja s koronavírusom sa však pustili aj štáty, do ktorých ukrajinskí utečenci prichádzajú. Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko im zadarmo poskytujú vakcíny proti ochoreniu COVID-19, na Slovensku zase dostanú bezplatnú liečbu. WHO pomohlo zabezpečiť liečivá a navýšiť laboratórne a testovacie kapacity.

WHO v spoločnom vyhlásení s Detským fondom OSN (UNICEF) a Populačným fondom OSN (UNFPA) vyzvalo na zastavenie útokov na ukrajinské zdravotnícke zariadenia.

„Zdravotníci a humanitárni pracovníci musia byť schopní zabezpečiť zdravotnú starostlivosť vrátanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 a obrne a poskytovania životne dôležitých liekov pre civilné obyvateľstvo na Ukrajine, ale aj pre utečencov (smerujúcich) do iných krajín.“

Obavu z šírenia koronavírusu vyjadrili aj experti z Červeného kríža. Ukrajina sa na začiatku konfliktu stále nachádzala uprostred vlny variantu omikron.

Tamojšie zdravotnícke úrady vo februári evidovali zhruba 900 000 prípadov nákazy a mieru pozitivity pri testoch na úrovni 60 percent, uviedol v pondelok (7. 3.) hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet