Na hlavný obsah

Konflikt nie je v záujme nikoho, povedal čínsky prezident

Biden ho vyzval, aby sa dištancoval od Putina.

Konflikt nie je v záujme nikoho, povedal čínsky prezident
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok (18. 3.) vo videohovore americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi povedal, že konflikty a konfrontácie, akými sú udalosti na Ukrajine, nie sú v záujme nikoho. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Čína a Spojené štáty podľa čínskeho prezidenta musia viesť bilaterálne vzťahy správnym smerom a obe krajiny by tiež mali prevziať náležitú medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o svetový mier.

Čínsky prezident povedal šéfovi Bieleho domu, že vzťahy medzi štátmi sa nemôžu pretaviť do konfrontácie. Konflikty a konfrontácie totiž podľa neho nie sú v ničom záujme. Čínsky prezident tiež poznamenal, že „kríza na Ukrajine je niečo, čo nechceme vidieť“.

Biden vyzval na dištancovanie sa od Putina

„Ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a ako dve najväčšie svetové ekonomiky máme povinnosť nielen viesť čínsko-americké vzťahy správnym smerom, ale aj prevziať našu medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o mier a pokoj vo svete,“ uviedol Si Ťin-pching.

Rozhovor oboch lídrov podľa Bieleho domu trval bezmála dve hodiny. Biden mal podľa agentúry AFP čínskeho prezidenta vyzvať, aby sa pre ruskú inváziu na Ukrajinu dištancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vojenská pomoc Rusku od Číny?

Portál Politico v piatok s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa EÚ napísal, že lídri EÚ majú „veľmi dôveryhodné dôkazy“, že Čína zvažuje poskytnutie vojenskej pomoci Rusku. O akú konkrétnu pomoc Moskva požiadala, pritom nespresnil.

„Znepokojuje nás skutočnosť, že Čína flirtuje s Rusmi,“ povedal zdroj. Ak by Peking pristúpil na ruskú žiadosť, je EÚ podľa zdroja pripravená proti Číne zaviesť obchodné bariéry, keďže „to je jediný jazyk, ktorému Peking rozumie“.

Podľa Politica nie je jasné, či tvrdenie činiteľa EÚ vychádzalo z informácií amerických spravodajských služieb, alebo zo spravodajských informácií členských krajín EÚ.

Putin a jeho čínsky náprotivok ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu ohlásili v Pekingu uzavretie rozsiahleho strategického partnerstva zameraného na boj proti vplyvu Spojených štátov. Uviedli, že ich krajiny nebudú mať „žiadne ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet