Na hlavný obsah

Počet úmrtí na koronavírus minulý týždeň vo svete stúpol o 40 percent, uvádza WHO

Organizácia zaznamenala vyše 45 000 obetí za posledný týždeň.

Počet úmrtí na koronavírus minulý týždeň vo svete stúpol o 40 percent, uvádza WHO
Ilustračná snímka - testovania na koronavírus. Foto: Twitter - Reuters

Počet prípadov úmrtí súvisiacich s koronavírusom stúpol minulý týždeň vo svete o viac ako 40 percent. K tomuto nárastu zrejme prišlo v dôsledku zmien pri nahlasovaní úmrtí súvisiacich s covidom v Južnej a Severnej Amerike a pre upravenie dát z Indie.

Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovala o tom spravodajská agentúra Reuters.

Z týždennej správy WHO o pandémii koronavírusu vyplýva, že počet nových prípadov klesol všade vo svete. Za posledný týždeň vo svete zaznamenali vyše 10 miliónov nových prípadov nákazy koronavírusom a vyše 45 000 súvisiacich úmrtí.

Týždeň predtým evidovali približne 33 000 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Tento nárast podľa WHO zrejme spôsobila zmena pri nahlasovaní úmrtí, ku ktorému pristúpili v niektorých krajinách vrátane Spojených štátov a Čile. Tie upravili definíciu úmrtia súvisiaceho s covidom.

Okrem toho indický štát Maháraštra nahlásil vyše 4 000 starších úmrtí súvisiacich s covidom, ktoré doposiaľ nezarátali do predchádzajúcich štatistík.

Nepresné dáta

WHO opakovane upozorňuje na to, že dáta týkajúce sa koronavírusu, ktoré zverejňuje, sú zrejme výrazne podhodnotené a neodrážajú skutočnú mieru rozšírenia vírusu vo svete.

Organizácia preto opakovane vyzýva štáty, aby neupúšťali od komplexného testovania a iných opatrení, ktoré by viedli k zníženiu sledovania rozšírenosti vírusu.

„Dáta sú postupne stále menej reprezentatívne, aktuálne… To spomaľuje našu kolektívnu schopnosť sledovať, kde vírus je, ako sa šíri a vyvíja. Sú to informácie, ktoré rozhodujú pri účinnom ukončení akútnej fázy pandémie,“ uviedla WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet