Na hlavný obsah

Kosovo sa chce čo najskôr pripojiť k NATO

Obáva sa, že Rusko a Srbsko budú chcieť doň zasahovať.

Kosovo sa chce čo najskôr pripojiť k NATO
Na ilustračnej snímke kosovské vlajky. Foto: TASR/AP

Kosovská vláda v utorok požiadala Severoatlantickú alianciu (NATO), aby urýchlila proces umožňujúci členstvo Kosova v NATO. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kosovskí predstavitelia sa podľa AP obávajú zásahov Ruska, ktoré by Moskva mohla uskutočniť prostredníctvom svojho spojenca Srbska.

Minister obrany Kosova Armend Mehaj povedal, že po ruskej invázii na Ukrajinu je urýchlenie členstva Kosova v NATO „bezprostrednou potrebou na zaistenie bezpečnosti a stability v regióne i mimo neho“.

Kosovo sa pripojilo k Spojeným štátom, Európskej únii a ďalším svetovým mocnostiam, ktoré voči Rusku prijali prísne sankcie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, píše AP. Srbsko, ktoré je susednou krajinou Kosova, tak však neurobilo. Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok (25. 2.) povedal, že jeho krajina sankcie voči Rusku nezavedie, napísala agentúra Reuters.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Veľká časť západných krajín nezávislosť aj uznala, avšak Srbsko a jeho spojenci Rusko a Čína tak odmietajú urobiť. Uznania sa Priština zatiaľ nedočkala ani od piatich členov EÚ – Slovenska, Španielska, Grécka, Cypru a Rumunska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet