Na hlavný obsah

Kosovský parlament vyzval vládu, aby požiadala o členstvo v NATO aj EÚ

Poslanci odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine.

Kosovský parlament vyzval vládu, aby požiadala o členstvo v NATO aj EÚ
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kosovský parlament vo štvrtok (3. 3.) schválil rezolúciu, v ktorej vyzýva vládu, aby požiadala o začatie rokovaní o členstve v NATO. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tak parlament urobil v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Tú kosovskí poslanci odsúdili a Kosovo sa pripojilo aj k protiruským sankciám.

„Kosovský parlament žiada vládu, aby urobila všetky potrebné kroky, v spolupráci so zahraničnými partnermi, a podala žiadosť o členstvo v NATO, EÚ, Rade Európy a ďalších medzinárodných organizáciách,“ citovala agentúra Reuters z uznesenia, ktoré podľa nej podporilo 94 zo 120 členov kosovského parlamentu.

Niektorí priniesli na rokovanie transparenty s ukrajinskou vlajkou a nápisy „Sme s Ukrajinou“. Zákonodarcovia zastupujúci srbskú menšinu zasadnutie bojkotovali.

Kosovský premiér Albin Kurti už skôr uviedol, že prioritou jeho vlády je najprv členstvo v takzvanom Partnerstve pre mier, čo je program spolupráce NATO s nečlenskými krajinami. V ňom je napríklad aj Ukrajina a rad ďalších postsovietskych krajín alebo tiež Fínsko, Švédsko a Švajčiarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet