Na hlavný obsah

Krajniak tvrdí, že Slovensko má dostatok ropy aj plynu, Kéry chce vidieť konkrétne kroky

Kompenzácie sa pripravujú aj zo strany EÚ.

Krajniak tvrdí, že Slovensko má dostatok ropy aj plynu, Kéry chce vidieť konkrétne kroky
Na kombosnímke Marián Kéry (Smer-SD) a Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: RTVS

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) ubezpečil, že na Slovensku máme dostatok ropy aj plynu. V tejto súvislosti v nedeľnej (6. 3.) relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol, že vláda mala od Ozbrojených síl SR, Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby už pred niekoľkými mesiacmi informácie, aké scenáre hrozia na Ukrajine.

„Vďaka tomu môžem ubezpečiť ľudí na Slovensku, že máme dostatok zásob ropy,“ povedal minister. Ropy je podľa neho toľko, „aby sme vydržali veľmi dlho“, a plynu dosť pre domácnosti aj ekonomiku.

„Podarilo sa nám doviesť jadrové palivo. Podarilo sa nám tiež pripraviť situáciu na hraniciach tak, že Slovensko krízu zvláda. Chcel by som oceniť postoj ľudí, ktorí k tomu pristúpili srdcom,“ uviedol minister k situácii na Ukrajine.

Vojenský konflikt na Ukrajine je podľa opozičného poslanca Mariána Kéryho (Smer-SD) zlyhanie diplomacie a politikov. „Lebo vojna je krajným riešením,“ uviedol.

Kéry vyzdvihol prístup Maďarska

Ako dodal, odmieta „antiruskú hystériu“, ktorá sa podľa neho prejavuje napríklad útokmi na biatlonistku Anastasiu Kuzminovú, ktorej brat je poslancom ruskej Dumy alebo zafarbením bratislavského Slavína do ukrajinských farieb.

Krajniak k zafarbeniu Slavína uviedol, že rozumie hnevu, ale „tí mŕtvi nemôžu za to, čo robia živí. Nech spravodlivý hnev smerujme k tým, ktorí sú zodpovední za to, čo sa deje.“

Kéry zopakoval názor Smeru-SD, že konflikt na Ukrajine je konfliktom medzi Ruskom a NATO na čele s USA. Spojené štáty vraj dávali Ukrajincom falošné nádeje pre vstup do NATO. „Kto sa venuje politike, musí uznať, že to ma širší význam,“ dodal.

Podľa Krajniaka sa debaty či mali NATO a Rusko spory mohli viesť do 24. februára. „Po tomto dátume môžeme analyzovať, že padajú bomby. Rakety NATO nebombardujú Ukrajinu. Je absolútne nepriatelené, aby niekto, komu sa niečo nepáči na vedľajšom štáte, to riešil silou.“

Pokiaľ ide o prístup k vojne, Kéry vyzdvihol prístup Maďarska, ktoré sa podľa neho stará predovšetkým o seba a svoje záujmy. Slovensko by si malo brať príklad. „Často čakáme so sklonenou hlavou, s čím príde Európska únia alebo NATO. Odmietam vyzbrojovanie jednej alebo druhej strany,“ dodal.

Sankcie sa dotknú aj Európskej únie

K zavedeniu bezletovej zóny na Ukrajine Krajniak povedal, že za súčasných okolností to nie je možné. „Ak by vojská NATO chceli vynucovať bezletovú zónu nad Ukrajinou, museli by sme zostreľovať ruské lietadlá, a tým by sa začala vojna,“ dodal.

Ako uviedol, v rámci NATO by na Slovensko malo prísť najviac vojakov z Česka, a to okolo 400. „Ďalší by mali prísť aj vojaci z Nemecka a Holandska. Pomôžu vyriešiť náš problém, že slovenská protivzdušná obrana je zraniteľná rovnako ako ukrajinská,“ vyhlásil.

Kéry tvrdí, že z vyjadrení prezidentky aj premiéra vyplýva, že Slovensku nehrozí žiadne riziko. „Tak sa pýtam, prečo by mali prísť vojská na naše územie. Ak nám niečo hrozí, tak to pomenujme. Ale ak nie, nevidím dôvod na to, aby tu chodili vojska NATO.“

K uvaleniu sankcií na Rusko Kéry povedal, že sankcie majú donútiť druhú stranu na zmenu postupu. Sankcie podľa neho poškodia Rusku, ale aj Európskej únii. „Dostávame do nekomfortnej situácie aj ľudí, ktorí za to nemôžu. Mali by sme sa pozerať na to, či dokážeme existovať bez ruskej ropy, plynu a paliva. Chcem vidieť konkrétne kroky,“ uviedol.

Krajniak uviedol, že odstrihnúť sa od Ruska vie Slovesnko aj zajtra. „Vieme to urobiť, lebo máme aj iné trasy ropovodov a plynovodov. Ale práve preto, že berieme ohľad na slovenské domácnosti, tak to budeme robiť koordinovane s Európskou úniou.“ Kompenzácie sa podľa neho pripravujú aj zo strany EÚ.

Pomoc utečencom

Krajniak uviedol, že na stránke ua.gov.sk, ktorú štát vytvoril s cieľom informovania utečencov z Ukrajiny o ich možnostiach po príchode na Slovensko, sú už zverejnené prvé pracovné ponuky. Spresnil, že aktuálne štatistiky hovoria o 5 000 utečencoch Ukrajiny, ktorí na Slovensku požiadali o dočasné útočisko.

Minister vysvetlil, že Ukrajinci by sa mali zaevidovať na obecnom úrade tam, kde je im poskytnuté ubytovanie. „Na základe evidencie ich budú kontaktovať zamestnanci úradov práce,“ povedal minister.

Kéry v tejto súvislosti upozornil, aby vláda opäť nezhadzovala všetku zodpovednosť na plecia primátorom a starostom, ako to bolo v prípade plošného testovania na ochorenie COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko