Na hlavný obsah

Krasokorčuliarka Hana Mašková zažiarila ako kométa. Jej život predčasne ukončila autonehoda

Mala vtedy iba 22 rokov.

Krasokorčuliarka Hana Mašková zažiarila ako kométa. Jej život predčasne ukončila autonehoda
Na snímke československá krasokorčuliarka Hana Mašková. Foto: ČTK

Hana Mašková zažiarila ako kométa. Spolu s Věrou Čáslavskou patrila k najväčším českým športovým idolom 60. rokov. Zomrela pred 50 rokmi – 31. marca 1972 na Veľký piatok.

Fanúšikov krásnej krasokorčuliarky tragická správa prekvapila. Talentovaná športovkyňa neprežila zrážku s nákladným autom vo francúzskej obci Vouvray. Mala vtedy len dvadsaťdva rokov, píše portál novinky.cz.

Na stupňoch víťazov

Hana Mašková bola úspešnou športovkyňou. Stala sa päťnásobnou majsterkou Československa, majsterkou Európy v súťaži žien v roku 1968, dvojnásobnou vicemajsterkou Európy v rokoch 1967 a 1969 a dvakrát získala bronzové medaily na majstrovstvách sveta. V roku 1968 si odniesla bronz zo zimnej olympiády.

V tom čase už bola pevne rozhodnutá ukončiť kariéru. Stres zo súťaží znášala čoraz ťažšie. Vždy však zapôsobila svojou ohromujúcou eleganciou a pôvabom.

Jej trénerka Míla Nováková ju volala Snežienka. Asi najviac pripomínala tento kvet v bielych čipkovaných šatách, v ktorých tancovala na ľade za tónov Smetanovej Vltavy na majstrovstvách sveta v roku 1968.

Rodinná tragédia

Hana Mašková sa narodila 26. septembra 1949. Jej životný príbeh je úzko spätý s jej mamou – Máriou Maškovou. Tá väčšinu svojho života strávila ako kuchárka v materskej škole, ale ešte pred narodením Hany zažila rodinnú tragédiu.

Jej prvý manžel mal nádor na mozgu, ktorý mu ovplyvnil psychiku natoľko, že v náhlom záchvate zlosti zabil ich dve deti a potom sa obesil.

Po tragédii nastalo pre pani Máriu ťažké obdobie, pomohlo jej, keď sa stretla so svojou dávnou prvou láskou Josefom Maškom. Vzali sa v roku 1948 a o rok neskôr sa im narodila Hanička.

Začiatky svetovej kariéry

Hana mala iba päť rokov, keď sa prvýkrát postavila na korčule. Čoskoro s ňou začal na ľade pracovať Karel Glogar, ktorý kedysi trénoval slávnu Alenu Vrzáňovú.

Pod jeho vedením sa Hana zúčastnila svojich prvých pretekov vo veku osem rokov a v desiatich prvýkrát zvíťazila. Jej tréner Jaroslav Sadílek ju naučil skákať do výšky a priviedol ju aj k prvým medailám. Neskôr ho vystriedala Míla Nováková.

Hana Mašková s ňou prvýkrát súťažila v zahraničí, kde skočila dvojitý lutz a najťažší a najkrajší skok axel-paulsen. Trénerka Nováková ju priviedla k najväčším úspechom, ale bola aj pri tom, keď sa Hanka rozhodla hodiť korčule do rieky a symbolicky tak ukončiť svoju športovú kariéru. Bolo to na majstrovstvách sveta v Colorado Springs v roku 1969, kde odstúpila zo súťaže.

Detstvo plné tréningov

Jej detstvo bolo úplne odlišné od detstva jej rovesníkov. Rodičia s ňou vstávali o štvrtej ráno, aby stihli poslednú nočnú električku, ktorá ich odviezla na zimný štadión na Štvanici, ktorý už nestojí.

Po tréningu chodila do školy, popoludní mala hodiny klavíra, baletu, nemčiny a niekedy aj doučovanie.

Osudová láska

Aj keď mala Hana Mašková málo času, vždy si našla čas na koncert Karla Gotta. Tam tiež spoznala svoju osudovú lásku – spevákovho textára Jiřího Štaidla.

Na snímke krasokorčuliarka Hana Mašková a jej osudová láska hudobný skladateľ Jiří Štaidl.
Na snímke krasokorčuliarka Hana Mašková a jej osudová láska hudobný skladateľ Jiří Štaidl.Foto: ČTK/Bárta Jan
Foto: ČTK/Bárta Jan

Hovorilo sa o ňom, že je veľký bohém a milovník žien, ale Hanu zrejme naozaj miloval. Bohužiaľ, stretol ich rovnaký osud – Štaidl sa zabil v aute len rok a pol po Hankinej smrti.

V roku 1969 Štaidl podporil svoju partnerku v jej rozhodnutí nastúpiť do ľadovej šou Holiday on Ice. Paradoxne to ich vzťahu veľmi neprospelo. Videli sa ešte menej ako predtým. Namiesto svadby nasledoval rozchod.

Maškovej život predčasne ukončila tragická autonehoda. Keď sa spolu s ďalšou krasokorčuliarkou z revue Květou Celflovou vracala z Paríža jej auto v hustom daždi narazilo do kamiónu a Hana nehodu neprežila. Zahynul aj stopár, ktorému cestou zastavili. Pochovaná je v Prahe na Vyšehradskom cintoríne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko