Na hlavný obsah

Hovorca Kremľa uviedol, čím Moskva podmieňuje zastavenie bojov na Ukrajine

Moskva tvrdí, že požiadavky už oznámila aj Kyjevu.

Hovorca Kremľa uviedol, čím Moskva podmieňuje zastavenie bojov na Ukrajine
Na snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rusko zastaví vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že polostrov Krym je súčasťou ruského územia, prizná nezávislosť republikám vyhláseným proruskými separatistami na východe Ukrajiny a ak sa Ukrajina vo svojej ústave vzdá ambícií vstúpiť do „akýchkoľvek blokov“.

Agentúre Reuters to v pondelok (7. 3.) povedal ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Vyhlásil, že Moskva je pripravená boje zastaviť vo chvíli, keď Ukrajina tieto požiadavky splní.

„Mali by (Ukrajinci) prijať dodatky k ústave, na základe ktorých by Ukrajina odmietla všetky ambície na vstup do akéhokoľvek bloku. Tiež sme hovorili o tom, že by mali uznať Krym ako súčasť ruského územia a uznať Doneck a Luhansk (Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku) ako nezávislé štáty,“ vymenoval Peskov.

Ide zatiaľ o najjasnejšie formulovaný zoznam požiadaviek

Podľa Reuters ide zatiaľ o najjasnejšie formulovaný zoznam požiadaviek Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Peskov načrtol body vo chvíli, keď sa ruská a ukrajinská delegácia pripravujú na tretie kolo rokovaní.

Moskva svoje požiadavky podľa Peskovho Kyjevu už oznámila. „Bolo im to povedané a všetko to môže byť počas chvíle zastavené,“ citovala prezidentského hovorcu agentúra Reuters.

„Naozaj teraz završujeme demilitarizáciu Ukrajiny. Hlavné je, aby Ukrajina zastavila svoje vojenské aktivity,“ vyhlásil Peskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet