Na hlavný obsah

Kto prichýli utečenca, dostane sedem eur na deň. Zákon je podľa Matoviča pripravený

Podmienkou je, aby utečenci požiadali o dočasné útočisko.

Kto prichýli utečenca dostane od štátu 7 eur denne. U detí je príspevok na ubytovanie polovičný – 3 eurá a 50 centov. Zákon je podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) pripravený a platiť by mal aj spätne od 1. marca. Podmienkou je, aby utečenci požiadali na Slovensku o dočasné útočisko.

Na vyplatenie príspevku a kvalitu bývania majú dozerať obce. Maximálny príspevok pre osobu, ktorá poskytne ubytovanie, bude 1 250 eur na mesiac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keď utečenecká vlna prepukla, Ľubomír sa rozhodol pomôcť. V prázdnom byte ubytoval skupinu Ukrajiniek. Medzi nimi Elenu s dvomi deťmi. Mladšia z jej dcér má dnes dva roky.

Elena tvrdí, že Ukrajina ako ju poznala, viac neexistuje. Ocitla sa v troskách rovnako ako dom, v ktorom pred ruským bombardovaním s rodinou bývali.„Vrátiť sa? Nie je kam. Náš dom už nejestvuje. Nie je, kde žiť,“ uviedla.

S legislatívou, ktorá umožní štátu vyplácať príspevok na ubytovanie chce prísť Matovič do parlamentu ešte tento týždeň. Vyplácať by sa mali aj spätne, teda každému, kto ubytoval Ukrajincov od prvého marca. Podmienkou je tolerovaný pobyt, teda status dočasného útočiska.

„Keď si niekto bude chcieť uplatniť príspevok na dva, tri, päť dní či desať dní, tak presne podľa dní bude mať vyplatené peniaze,“ upresnil Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika