Na hlavný obsah

Kyjev hlási úspešné protiútoky a oslobodenie viacerých obcí od ruskej okupácie

Ruské jednotky ale upevňujú svoje pozície v oblasti Polesí.

Kyjev hlási úspešné protiútoky a oslobodenie viacerých obcí od ruskej okupácie
Na snímke autá okolo zničeného ruského tanku na Ukrajine. Foto: SITA/AP

Ukrajinský generálny štáb v nedeľu (27. 3.) potvrdil oslobodenie mesta Trosťanec v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny a dediny Husarivka v Charkovskej oblasti, ako o tom predtým informovali médiá.

„Nepriateľ pokračuje v rozsiahlej ozbrojenej agresii proti našej krajine. Naši obrancovia postupne oslobodzujú nepriateľom dočasne obsadené územia v rôznych oblastiach,“ uviedlo velenie ukrajinských síl podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

Súčasne pripustilo, že ruské jednotky, kryté letectvom a delostreleckou paľbou, upevňujú svoje pozície v oblasti Polesí – na pomedzí Bieloruska a Ukrajiny. Na severe krajiny ruské sily neustávajú v snahe ovládnuť Černihiv, centrum rovnomennej oblasti.

Avšak pri obciach Lukjanivka a Rudnicke utrpel nepriateľ straty a stiahol sa. Pri meste Sumy sa Rusi snažia preskupiť, pri Charkove sa snažia nahradiť straty, pri Slovjansku na Donbase upevňujú svoje pozície za pomoci ženijného zariadenia.

Neúspešné zostávajú podľa generálneho štábu ruské snahy o dobytie Mariupolu, Severodenecka a ďalších obcí v Doneckej oblasti. Ústupom po utrpených stratách skončil ruský pokus o vzatie Krasnohorivky. Na obsadených územiach pokračujú okupanti silami ruskej národnej gardy v boji s ohniskami odporu, uviedla ukrajinská armáda.

V Husarivke, až doteraz obsadenej dvoma ruskými prápornými skupinami, sa ukrajinským vojakom podarilo zničiť okolo 60 kusov nepriateľskej techniky. Vyradili z boja viac ako stovku ruských vojakov, tvrdí list RBK-Ukrajina.

Medzi miestami, ktoré sa ukrajinským jednotkám naposledy podarilo oslobodiť, vymenovala americká televízia CNN – s odvolaním sa na miestne ukrajinské úrady – tiež dedinu Mala Rohaň a Vilchivka v Charkovskej oblasti, zástup obcí v Sumskej oblasti a dve obce severozápadne od Mariupolu.

Tieto tvrdenia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, podobne ako tvrdenia Kyjeva a Moskvy o zvyšujúcich sa stratách nepriateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet