Na hlavný obsah

Kyjevské vrakovisko recykluje ruské zbrane pre ukrajinské sily

Ruskí vojaci sú vystrašení, hovorí zástupca veliteľa ukrajinských síl.

Ticho inak pokojného rána v Kyjeve prerušuje zvuk odpaľovaných rakiet. „To sme my, útočíme na ruské pozície blízko mesta Hostomeľ,“ hovorí ukrajinský vojak, zatiaľ čo strely pália v synchronizovanom rytme.

A v tomto prípade sú navyše rakety, ktoré ukrajinská armáda používa na útok na invázne jednotky Moskvy, ruské. Napísal o tom spravodajský server CNN.

„V pondelok (21. 3.) v noci sme poslali ukrajinským ozbrojeným silám 24 rakiet Uragan, ktoré boli na ceste sem, aby zasiahli naše mestá,“ hovorí Juryj Holodov, zástupca veliteľa ukrajinských teritoriálnych síl a bývalý príslušník ukrajinského vojenského námorníctva.

„Ukoristili sme ich bez poškodenia, v noci sme ich odovzdali ozbrojeným silám Ukrajiny a teraz z nich ukrajinská armáda páli ruské rakety,“ hovorí Holodov. Tento bývalý námorník zohráva kľúčovú úlohu pri opätovnom využívaní vojenského vybavenia, ktoré ruská armáda opustila či ktoré jej ukoristili.

Techniku dobre poznajú

Holodov vedie tím, ktorý pracuje na vojenskom vrakovisku na utajenom mieste v Kyjeve, kde opravuje a prefarbuje ruskú vojenskú techniku pre použitie ukrajinskými silami. „Všetko, čo zoberieme ruskej armáde, odovzdávame ukrajinským ozbrojeným silám,“ hovorí.

Keď CNN navštívila vrakovisko, ukrajinské sily práve rozoberali delostrelecké podporné vozidlo, ktoré sa používa na zameriavanie cieľov. Namiesto ruských vojenských symbolov namaľovali ukrajinskú vlajku a odstránili komunikačné zariadenie, kým poslali vozidlo späť na front.

„Budeme ho používať na prepravu ranených,“ povedal Holodov, podľa ktorého pôjde o cenný príspevok ukrajinskému vojnovému úsiliu. „Je to praktické terénne vozidlo. Poradí si s akoukoľvek bažinou alebo snehom,“ dodal.

Veľká časť techniky, ktorú používa ruská armáda, je rovnaká alebo sa podobá tej, ktorú používajú ukrajinskí vojaci, takže im nerobí problém ju používať. „Pochádza ešte zo Sovietskeho zväzu,“ hovorí Holodov. „Je pomerne spoľahlivá,“ dopĺňa.

„Všetko je v prevádzkovateľnom stave. Vyzerá to ako staré vybavenie, ale v skutočnosti nám pri správnom používaní bude slúžiť dlho,“ vysvetlil. Jeho jednotka je navyše priamo zodpovedná za ukoristenie časti techniky, ktorá stojí na dvore vrakoviska.

Niektorí Rusi nevedia, prečo tam sú

„Sme prápor špeciálnych síl hĺbkového prieskumu, ktorý pôsobí v tyle nepriateľa,“ spresnil Holodov. „Našou úlohou je ničiť zásobovanie ruskej armády – muníciou, pohonnými látkami, potravinami,“ hovoril ďalej.

Za rohom je bývalý cisternový voz ruskej armády na tankovanie paliva pripravený na presun a pod maskovacou prikrývkou čaká na ďalšie bojové nasadenie ukoristený obrnený transportér. Je to stará, zhrdzavená a ťažká technika zo sovietskej éry, ktorá pri presune drví dlažbu, ale vojaci hovoria, že im ešte dobre poslúži.

Podľa Holodova sa vozidla zmocnila jeho jednotka, keď zaútočila na ruskú kolónu. „Strieľali sme na prvé vozidlo, a keď explodovalo, kolóna sa zastavila,“ hovorí. „Ruskí vojaci ušli, my sme im zobrali vojenskú techniku,“ dodáva.

Podľa Holodova a jeho mužov je to na bojisku bežný jav. „Ruskí vojaci sú vystrašení, demoralizovaní. Bojí sa rozdeliť, pretože na nich strieľajú z každého kríka,“ hovorí. Niektorí sú podľa neho veľmi mladí a neskúsení. „Väčšina z nich ani nevie a nechápe, prečo tu vlastne sú,“ dodáva.

Rovnako neskúsené sú aj sily ukrajinskej teritoriálnej obrany. Väčšina z ich príslušníkov nemala pred ruskou inváziou žiadny vojenský výcvik, ale muži hovoria, že sú pripravení na boj.

V inej časti zariadenia sa cvičia vojaci vyzbrojení samopalmi AK-47 na prípadný stret s ruskými jednotkami. Pohybujú sa organizovane v skupinách a zdá sa, že ich nijako neznepokojuje, keď ich veliteľ strieľa slepými nábojmi ich smerom.

Verí vo víťazstvo

Holodov ich sleduje s hrdosťou. Kým odišiel z námorníctva do výslužby, strávil nejaký čas pri sovietskej severnej flotile v Murmansku na severozápade Ruska a hovorí, že vie, čo ruské sily dokážu. Vraj ho neprekvapuje, ako dobre si Ukrajina vedie tvárou v tvár zdanlivo neprekonateľnej presile.

„Sila ruskej armády nie je nič viac ako mýtus,“ hovorí a je presvedčený o ukrajinskom víťazstve. „Ako si niekto môže myslieť niečo iné?“ uzatvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet