Na hlavný obsah

Lavrov vylúčil priame stretnutia medzi Putinom a Zelenským

Bolo by to podľa neho kontraproduktívne.

Lavrov vylúčil priame stretnutia medzi Putinom a Zelenským
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Schôdzka prezidentov Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského bude potrebná len, keď bude jasné riešenie všetkých kľúčových otázok, uviedol v pondelok (28. 3.) šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore so srbskými médiami podľa agentúry TASS.

„Rozhovory teraz budú pokračovať doslova dnes či zajtra v Istanbule, už v osobnom kontakte po celej sérii videokonferencií. Máme záujem na tom, aby sa rozhovory korunovali výsledkom,“ povedal Lavrov.

Ako uvádza The Guardian, priame stretnutia medzi Putinom a Zelenským by bez vyriešenia kľúčových otázok boli nateraz kontraproduktívne.

Zelenskyj je pripravený sa stretnúť

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba tvrdí, že sa rozhovory zasekli na otázkach, na riešenie ktorých nemajú vyjednávači mandát. Práve preto žiada schôdzu hláv štátov, aby vyriešili hlavné problémy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľňajšom (27. 3.) rozhovore s ruskými novinármi dal opäť najavo pripravenosť stretnúť sa čo najskôr so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v záujme rýchleho ukončenia vojny.

Kyjev podľa Zelenského vyjadril ochotu rokovať aj o neutrálnom a bezjadrovom postavení krajiny za podmienok skutočných bezpečnostných záruk.

„Hlavné je teraz prestať pritakávať Ukajincom, ktorí chcú len vytvoriť zdanie rozhovorov a riešení. V tom sú preveľmi úspešní, keď sabotovali minské dohody hneď od ich uzavretia vo februári 2015 a nakoniec vyhlásili, že ich nebudú plniť,“ vyhlásil ruský minister.

Dodal, že Rusi vraj dobre poznajú ukrajinské schopnosti „imitovať“ vyjednávania, ale v tomto prípade Kyjev neuspeje. „Potrebný je výsledok na záver rozhovorov, ktorý spečatia prezidenti,“ zdôraznil Lavrov.

Na Ukrajine by muselo byť referendum

Ukrajinský prezident zdôraznil, že prípadnú dohodu by schvaľovali Ukrajinci v referende. To by sa mohlo uskutočniť len po stiahnutí cudzích vojsk z krajiny.

Zelenskyj súčasne pripustil, že nemožno Rusko prinútiť, aby sa stiahlo zo všetkých ukrajinských území, vrátane Donbasu a anektovaného Krymu.

Uvedomuje si vraj, že „to by viedlo k tretej svetovej vojne“. Preto je ochotný pristúpiť na kompromis, aby sa ruské vojská vrátili do pozícií, v akých boli pred inváziou z 24. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet