Na hlavný obsah

Legenda rockenrolu Chuck Berry zomrela pred 5 rokmi

Spevák, gitarista a skladateľ výrazne ovplyvnil rozvoj rockovej hudby.

Legenda rockenrolu Chuck Berry zomrela pred 5 rokmi
Americký spevák hudobník Chuck Berry. Foto: TASR/AP

Chuck Berry, občianskym menom Charles Edward Berry, sa narodil 18. októbra 1926 v St. Louis. V detstve bol členom baptistického spevokolu, na gitare sa však naučil hrať v reedukačnom domove pre ťažko vychovávateľnú mládež, kam sa dostal po sérií lúpeží v roku 1944.

Vyučil sa za kaderníka, v roku 1952 založil prvé trio v obsadení gitara, klavír, bicie. Po večeroch vystupoval v hudobných kluboch, cez deň pracoval ako kaderník a kozmetik.

V máji 1955 účinkoval v Chicagu. Stretol tam ďalšieho známeho muzikanta Muddyho Watersa, ktorý ho odporučil nahrávacej spoločnosti Chess Records. Tá s ním uzavrela nahrávaciu zmluvu a v júli 1955 nahral prvú vlastnú skladbu Maybellene.

V hitparáde sa dostala na piate miesto. Hudobný časopis Billboard označil Berryho ako najnádejnejšieho umelca.

V júni 1956 mal Chuck Berry v americkom rebríčku druhý hit, skladbu Roll Over Beethoven. Stala sa jednou z najpreberanejších, začínali s ňou mnohé americké aj anglické skupiny, medzi nimi aj slávni The Beatles. Ešte v decembri 1956 účinkoval v prvom hudobnom filme Rock, Rock, Rock.

Tretí hit pribudol na konto Chucka Berryho v máji 1957, pieseň School Day sa dostala na tretiu pozíciu v americkej hitparáde. Predaj platní prevýšil milión výliskov a Chuck získal prvú zlatú platňu.

Odsúdili ho na tri roky vo väzení

V septembri 1957 si zahral vo filme Mr. Rock And Roll. V decembri 1957 mal úspech ďalší zo série večných hitov, skladba Rock And Roll Music.

Na začiatku roku 1959 si zahral vo filme Go, Johnny Go. Z tohto filmu sú aj dve jeho skladby Little Queenie a Memphis Tennessee.

Prišli však aj problémy. V roku 1962 ho odsúdili na tri roky väzenia za to, že si z Texasu priviezol štrnásťročnú dievča, aby ju zamestnal vo svojom nočnom klube Berry’s Club Bandstand v St. Louis. Údajne s úmyslom pohlavne ju zneužiť. Zamestnal ju v šatni, no keď ju začali podozrievať z prostitúcie, vyhodil ju.

Za to ho udala na polícii. Obvinili ho z porušenia Mannovho zákona. Berry dostal tri roky. Rok a pol si odsedel vo federálnej indiánskej väznici, potom ho prepustili.

Návrat na scénu v roku 1972

Za sumu 150 000 dolárov prešiel Chuck Berry od spoločnosti Chess Records v júni 1966 k vydavateľskej firme Mercury. V druhej polovici 60. rokov záujem o Berryho trocha upadol. Úspešný návrat oslávil v novembri 1972 so skladbou My-Ding-A-Ling. Tá viedla americký aj anglický rebríček a stala sa Berryho najúspešnejším singlom v histórii.

Všetky svoje najúspešnejšie skladby ako Roll over Beethoven, Rock and Roll Music, Sweet Little Sixteen či Johnny B. Goode napísal do roku 1960. Na rozdiel od ostatných klasikov rokenrolu si svoje piesne aj sám písal. Z jeho piesní vznikli v priebehu rokov stovky cover verzií.

Berry si zahral v 12 filmoch, v ktorých okrem iného predviedol svoju príznačnú kačaciu chôdzu.

https://www.youtube.com/watch?v=dwZcLpYPKoI

V roku 1985 získal cenu Grammy za celoživotné dielo a o rok neskôr ho prijali do Siene slávy rokenrolu.

„Ak by sa niekomu chcelo premenovať rokenrol, mal by mu dať meno Chuck Berry,“ vyhlásil raz John Lennon. Podľa neho to bol práve Berry, ktorý ako prvý zhudobnil životný pocit a transformoval ostré bluesové tóny na to, čomu sa neskôr začalo hovoriť rokenrol. K jeho obdivovateľom dodnes patria aj Paul McCartney či Eric Clapton.

Na archívnej snímke zo 17. októbra 1986 Chuck Berry vystupuje počas koncertu v rámci svojich 60. narodenín v St. Louise. ZDROJ: TASR/AP

Pri príležitosti svojich 90. narodenín Berry oznámil, že sa po takmer 40 rokoch chystá v roku 2017 vydať nový album. Berryho nový počin mal pozostávať najmä z nových autorských piesní.

Spevák však zomrel 18. marca 2017 vo veku 90 rokov vo svojom dome v americkom štáte Missouri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet