Na hlavný obsah

Lekárne zaznamenali zvýšený záujem o jódové tabletky

Nasadzujú sa v prípade úniku rádioaktívneho jódu do ovzdušia.

Jódové tablety miznú z lekární. Za bežných okolností je po nich nízky dopyt. Používajú sa na prípravu liečiv na srdcovocievne ochorenia či ochorenia štítnej žľazy. Nasadzujú sa v prípade úniku rádioaktívneho jódu do ovzdušia.

Obsadenie Černobyľa ruskými jednotkami či hrozba použitia nukleárnych zbraní vydesili mnohých ľudí. Tieto informácie môžu za to, že z lekární zmizli tabletky jodidu draselného.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Od minulého týždňa, v piatok a v sobotu bol zvýšený záujem o jódové prípravky. Vykúpili všetko, čo sme mali v lekárni,“ uviedla majiteľka lekárne v Prievidzi Jarmila Gatialová.

„Myslím si, že ľudia robia paniku tak ako s ivermektínom, nemajú to overené,“ dodala majiteľka lekárne v Handlovej Helena Galbavá.

Jódové tabletky majú preventívne k dispozícii obyvatelia v okolí jadrových elektrární, pre prípad havárie. Jodid draselný totiž zabraňuje hromadeniu izotopu jódu 131 v štítnej žľaze. Užitím tabletky sa štítna žľaza nasýti neaktívnym a nie rádioaktívnym jódom.

Dlhodobé preventívne užívanie jódových tabletiek však môže spôsobiť ohrozenie srdcovocievneho systému a poškodenie štítnej žľazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet