Na hlavný obsah

Lídri EÚ na samite pohrozili Rusku ďalšími sankciami, väzby s Kyjevom posilnia

K ukrajinskej žiadosti o členstvo sa nevyjadrili.

Lídri EÚ na samite pohrozili Rusku ďalšími sankciami, väzby s Kyjevom posilnia
Rokovanie lídrov EÚ na samite vo Versailles. Foto: TASR/AP

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie v piatok (11. 3.) nad ránom ukončili prvý deň samitu vo francúzskom Versailles, kde pohrozili Rusku prijatím ďalších sankcií pre pokračujúcu inváziu na Ukrajine. 

V spoločnom vyhlásení tiež prisľúbili posilnenie väzieb s Kyjevom, nevyjadrili sa však k ukrajinskej žiadosti o urýchlené prijatie do radov bloku, na ktoré majú členské krajiny rozdielne pohľady.

Dvadsaťsedmička lídrov sa vo štvrtok (10. 3.) v podvečer na pozvanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zišla vo versailleskom zámku, aby dva týždne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prebrala ďalší postup proti režimu prezidenta Vladimira Putina aj podporu brániacej sa susednej krajiny. EÚ doteraz uvalila na Rusko niekoľko bezprecedentných sankcií.

„Sme rozhodnutí ešte viac zvýšiť náš tlak na Rusko a Bielorusko,“ zhodli sa šéfovia štátov, ktorí znovu odsúdili ruskú agresiu a vyzvali na jej ukončenie. Zároveň ocenili, že Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov, ktoré podľa nich musia byť potrestané.

Rozpory o členstve

Samit tiež vyjadril obdiv Ukrajincom, ktorí „odvážne bránia svoju vlasť a naše spoločné hodnoty“. Lídri sa však nezhodli na rýchlej ceste Ukrajiny k členstvu v EÚ, o ktoré vojnou postihnutá krajina požiadala minulý týždeň.

Kým štáty východného krídla únie väčšinou urýchlené prijatie Ukrajiny podporujú, západoeurópske krajiny sú skeptickejšie a upozorňujú na zvyčajné dlhé roky trvajúci proces.

Vyhlásenie uvádza, že Ukrajina patrí do „našej európskej rodiny“ a že s ňou EÚ ďalej posilní spoločné väzby a prehĺbi partnerstvo, žiadny záväzok či časový horizont pre jej prijatie však nestanovuje.

Samit prisľúbil ďalšiu politickú, finančnú, materiálnu a humanitárnu pomoc Ukrajine. Lídri sa zaviazali tiež k prijímaniu ďalších ľudí utekajúcich pred vojnou a k finančnej podpore štátov, do ktorých najviac z nich mieria. Európska komisia odhaduje, že do EÚ by mohlo prísť až osem miliónov utečencov.

Šéfovia štátov by sa počas samitu mali zhodnúť tiež na separátnej Versailleskej deklarácii. V nej plánujú sľúbiť odbúranie závislosti od ruského plynu či zvýšenie výdavkov na obranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet