Na hlavný obsah

Lídri EÚ vyslali Ukrajine jasný signál pre pokračovanie jej európskej integrácie

Nezhodli sa však na zrýchlenom členstve.

Lídri EÚ vyslali Ukrajine jasný signál pre pokračovanie jej európskej integrácie
Lídri Európskej únie na neformálnom samite vo francúzskom Versailles. Foto: TASR/AP

Európski lídri sa v prvý deň samitu vo Versailles zhodli na jasnej ceste Ukrajiny k členstvu v Európskej únii. Povedala to v piatok (11. 3.) estónska premiérka Kaja Kallasová.

Predstavitelia členských krajín eurobloku však nedosiahli konsenzus o zrýchlenom procese rozšírenia EÚ o Ukrajinu, ako to žiadali pobaltské štáty, Slovensko či Poľsko.

„Nechceli začať zrýchlený proces, keď tam (na Ukrajine) práve zúri vojna a ľudia sa nemôžu venovať iným veciam,“ vysvetlila Kallasová s tým, že najdôležitejšia je skutočnosť, že Európska rada uznala európske ambície a európsku voľbu zo strany Ukrajiny.

Litovský prezident Gitanas Nauséda vyjadril sklamanie nad tým, že Ukrajina zatiaľ nezíska štatút kandidátskej krajiny. „Mohli sme urobiť viac… som trochu sklamaný, ale ideme dopredu,“ vysvetlil Nauséda s tým, že EÚ aspoň vyslala Ukrajine jasný signál, že je pripravená pokračovať v procese jej integrácie.

Energie z Ruska

Litovský líder tiež podporil zníženie energetickej závislosti od Ruska, pričom zdôraznil, že jeho krajina je pomerne odolná proti prípadnej energetickej kríze, pretože „sme nemali o Rusku žiadne ilúzie… a nie sme závislí od ruskej ropy“.

Pripomenul však, že Litva je stále napojená na ruskú elektrickú sieť z čias Sovietskeho zväzu a odpojenie sa od nej do roku 2025 je momentálne najvyššou prioritou.

Štvrtkové (10. 3.) diskusie boli podľa lotyšského premiéra Krišjánisa Kariňša „veľmi ťažké“, všetci účastníci sú však jednotní v tom, že chcú pomôcť Ukrajine. „Ukrajina má dvere (do EÚ) otvorené,“ povedal.

„Európska rada uznala európske ambície a európsku voľbu zo strany Ukrajiny, ako sa uvádza v dohode o pridružení,“ píše sa vo vyhlásení hláv štátov alebo predsedov vlád zasadajúcich vo Versailles.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet