Na hlavný obsah

Lídri G7 vystríhali Rusko pred použitím nekonvenčných zbraní na Ukrajine

Sú tiež pripravení uvaliť ďalšie sankcie.

Lídri krajín zoskupenia G7.
Lídri krajín zoskupenia G7.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Lídri skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 vo štvrtok (24. 3.) v Bruseli varovali Rusko pred použitím biologických, chemických alebo jadrových zbraní na Ukrajine.

Dodali, že v prípade potreby na Kremeľ uvalia ďalšie sankcie. V spoločnom vyhlásení po stretnutí konanom na okraj mimoriadneho samitu NATO tiež uviedli, že všetky krajiny skupiny privítajú ukrajinských utečencov.

Vzhľadom na rastúce ceny energií a energetickú závislosť od Ruska, predstavitelia G7 vyzvali krajiny ťažiace ropu a zemný plyn, aby konali zodpovedne a zvýšili dodávky na medzinárodné trhy.

Kľúčovú úlohu v tom podľa nich zohráva Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Vyhlásili tiež, že sa vyhnú zákazu vývozu potravín, a naliehali na ostatné štáty, aby urobili to isté.

Zelenskyj varoval

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prostredníctvom videa varoval zástupcov krajín skupiny G7, teda Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska, Talianska, Kanady a Japonska, pred „reálnou hrozbou“, že Moskva použije na Ukrajine chemické zbrane.

Lídri ekonomicky vyspelých štátov sa proti takejto možnosti po stretnutí ostro ohradili. Uviedli, že nebudú šetriť úsilím, aby Putina a jeho priaznivcov pohnali k zodpovednosti.

„Ak by Rusko pripravovalo operáciu pod falošnou vlajkou s cieľom použiť takéto zbrane, bolo by to v rozpore so všetkými pravidlami, dohodami a dohovormi,“ povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Naším záujmom je na to nielen upozorňovať, ale aj varovať v rozhovoroch, ktoré vedieme. Nerobte to,“ odkázal Moskve Scholz.

Nedovolíme Rusku obchádzať sankcie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa na rokovaniach tiež zúčastnila, uviedla, že partneri vedia prijať ďalšie sankcie. „Aby sme vysušili zdroje, ktoré Putin využíva na financovanie svojej vojny, nedovolíme žiadne obchádzanie. A v prípade potreby sme pripravení prijať ďalšie opatrenia,“ napísala na twitteri.

Zhodne sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého sa západné mocnosti snažia naďalej Moskvu izolovať a vynútiť si prímerie na Ukrajine. „Tieto sankcie majú dosah a sú hmatateľné a musíme v nich pokračovať pre ich odrádzajúci účinok,“ povedal Macron.

Podporu Ukrajine vyjadrili aj USA. „Bol som hrdý na to, že som sa dnes mohol stretnúť so svojimi kolegami z G7. Aj naďalej máme odhodlanie stáť na strane ukrajinského ľudu a vlády, ktorí hrdinne vzdorujú vojenskej agresii a vyvolanej vojne prezidenta Putina proti svojmu suverénnemu národu,“ uviedol americký prezident Joe Biden na twitteri.

Zástupcovia skupiny G7 tiež odkázali bežným Rusom, že voči nim nechovajú žiadnu zášť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet