Na hlavný obsah

Liečba covidu nekončí prepustením z nemocnice

Postcovidový syndróm stojí tisíce eur.

Liečba covidu nekončí prepustením z nemocnice. Podľa dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne – približne 10 % ľudí trpí ešte niekoľko mesiacov po prekonaní infekcie.

Poisťovňa Dôvera zistila, že nasledujúca starostlivosť o pacienta stojí tisícky eur. Postcovidový syndróm je tak novou záťažou pre verejné financie.

Pacienti majú po koronavíruse rôzne ťažkosti, väčšinou ich prvé kroky smerujú práve do ambulancie všeobecného lekára.

„Postcovidový syndróm pozorujeme aj u tých pacientov, ktorí sa liečili ambulantne, ktorí neboli v nemocnici a najčastejšie sa stretávame s chronickými únavovými syndrómami. Niekoľkokrát sa u mojich pacientov objavilo po covide autoimunitné ochorenie, napríklad štítnej žľazy, ktoré predtým nebolo diagnostikované a takisto diabetes mellitus, čiže cukrovka,“ opísala Daniela Drábová, všeobecná lekárka pre dospelých v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Všeobecná zdravotná poisťovňa zistila, že pacienti po covide navštevujú najčastejšie pneumológov, rehabilitačných lekárov, internistov, kardiológov a imunológov. Dôvera vyčíslila, že covidoví pacienti potrebujú následnú starostlivosť za tisícky eur.

„Pacienti, ktorí boli napojení na pľúcnu ventiláciu, tak pol roka po prepustení z nemocnice, dodatočné náklady súvisiace s covidom predstavujú 2 000 eur, u pacientov, ktorí boli s covidom v nemocnici, ale nepotrebovali ventiláciu, je to 1 300 eur,“ hovorí Martin Kultan, riaditeľ ZP Dôvera.

Sú to náklady najmä za ambulantné vyšetrenia, lieky, kúpele či rehabilitácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko