Na hlavný obsah

Lieková pomoc Ukrajincom je už jednoduchšia, výnimkou sú lieky na predpis

Umožňuje to Lex Ukrajina.

Nakúpiť lieky a doviesť ich do postihnutých oblastí, kde chýbajú, môžu už aj medzinárodné humanitárne organizácie. Umožňuje to súbor opatrení Lex Ukrajina, ktorý tento týždeň schválil parlament.

Asociácia lekárov na Slovensku sa so svojou žiadosťou obrátila na ministerstvo zdravotníctva po druhý raz.

Ukrajinský minister zdravotníctva sa pred niekoľkými dňami obrátil na Medzinárodnú asociáciu lekárov, ktorá pôsobí na Slovensku. Prosí ju o pomoc s dodávkou zdravotníckeho materiálu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Rukavice, obväzy, toto máme kúpené a chceme to posunúť na Ukrajinu do nemocníc v Charkove, ale sú to aj antibiotiká. Teraz bežia skôr chirurgické oddelenia a sú to tržné rany, takže všetko okolo toho chýba. Hlásia nám aj výpadky liekov na srdce,“ hovorí Alona Kurotová, zakladateľka asociácie.

Na nákup a vývoz voľnopredajných liekov potvrdenie nepotrebuje. Stačí, aby o tom informovala rezorty zdravotníctva a vnútra. Pri liekoch na lekársky predpis sú pravidlá prísnejšie.

„Aby nedochádzalo k zneužívaniu tohto štatútu a zneužívaniu, napríklad vývozu liekov, prípadne ich pašovaniu. Tí, ktorí chcú tieto lieky vyslať na Ukrajinu, musia osloviť rezort. Ten následne v relatívne rýchlom procese posúdi, či je tá požiadavka adekvátna,“ vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko