Na hlavný obsah

Liptovská Mara sa pripravuje na topenie snehu

Nádrž je z polovice vypustená.

Liptovská Mara sa pripravuje na topenie snehu
Turisti sa prechádzajú po Liptovskej Mare. Foto: RTVS

Liptovská Mara ponúka nevídaný zážitok. Stovky zvedavcov láka odkryté dno a tiež možnosť prejsť sa po ceste, ktorá kedysi viedla do trinástich obcí. V súčasnosti už neexistujú.

Druhá najobjemnejšia nádrž na Slovensku je takmer z polovice vypustená. Vodohospodári sa pripravujú na topenie snehu z hôr.

„Keď ľudia prídu na toto územie, tak idú po starej ceste, ktorá bola v roku 1975 zatopená. Cesta spájala Liptovský Mikuláš s Bešeňovou, dokonca môžu prejsť aj na vtáčí ostrov Liptovskej Mary,“ uviedol pre televízny regionálny magazín Regina primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Pripravujeme sa na jarné prívalové dažde. Keď je snehová pokrývka v nejakom objeme tak sa zhruba jedna tretina odparí do ovzdušia. Jedna tretina vsiakne do podložia a tú ďalšiu očakávame vo vodnej nádrži. Minulý týždeň dosiahla najnižšiu hladinu, čo bolo zhruba naplňujúc na 50,3 percenta jej celkového objemu,“ povedal riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Ružomberka Štefan Repa.

Uviedol, že aj v Tatrách sa začína topiť sneh. „Naznačuje to, že sa začína plniť vodné dielo,“ dodal Repa.

„Je to zaujímavé, treba sa na to prísť pozrieť a každý uvidí, ako to tu bude,“ povedal návštevník v ankete.

Nebezpečenstvo vlakov

„Hľadáme spôsob, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu prichádzajúcich vlakov, pretože tam vlaky môžu ísť aj rýchlosťou 123-kilometrovou rýchlosťou. Riziko je v tom momente ťažko vyhodnotiť,“ dodal Blcháč.

Ako dodal, so železničiarmi a s vodohospodármi našli vhodný spôsob. „Využijeme rovnako dlhú trasu, ako by išli cez násyp. Upravíme podchod popod most popri Váhu, kde urobíme náučný chodník. Na ňom vysvetlíme históriu Liptovskej Mary, faunu a flóru,“ uviedol primátor.

Na mieste by mohla vzniknúť mestská pláž. „Dúfam, že sa nám podarí uspokojiť ľudí, ktorí tu nachádzajú zónu oddychu.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny