Na hlavný obsah

Lukašenko: Bielorusko neumiestni na svojom území jadrové zbrane

Označil to za výmysel Západu.

Lukašenko: Bielorusko neumiestni na svojom území jadrové zbrane
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý Rusku umožnil využiť územie svojej krajiny na inváziu na Ukrajinu, tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku. Informovala o tom v piatok (18. 3.) agentúra AP.

Lukašenko posilnil vojenské vzťahy s Moskvou po sankciách Západu na jeho režim za násilné potlačenie protestov.

Tie vypukli po tom, čo ho vyhlásili za víťaza sporných prezidentských volieb konaných v auguste 2020 a ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované.

Ako pripomenula AP, Lukašenko už predtým navrhol umiestnenie ruských jadrových zbraní na území Bieloruska. V rozhovore pre japonskú stanicu TBS, ktorý v piatok zverejnila jeho kancelária, však povedal, že nič také neplánuje.

Referendum nemalo nič s jadrovými zbraňami, tvrdí

„Neplánujem tu rozmiestniť jadrové zbrane, vyrábať jadrové zbrane, vytvárať a používať jadrové zbrane proti komukoľvek,“ povedal. Všetky takéto tvrdenia poprel a označil ich za „vynález Západu“.

Lukašenko uviedol, že predtým sa zmienil o možnom rozmiestnení ruských jadrových zbraní v Bielorusku v reakcii na rozhovory na Západe o možnom premiestnení jadrových zbraní z Nemecka do Poľska.

Bieloruský vodca zároveň v rozhovore poznamenal, že zmena ústavy, podporená voličmi vo februárovom referende, ktorou sa zrušil doterajší bezjadrový štatút Bieloruska, nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami.

Bielorusko sa jadrových zbraní na svojom území vzdalo po rozpade Sovietskeho zväzu, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet